ΦΑΡΜΑΚO

Ελλείψεις φαρμάκων: Mέτρα για φαρμακευτικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία

Συνάντηση στον ΕΟΦ πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων. 

Ελλείψεις φαρμάκων: Mέτρα για φαρμακευτικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία

Σε τέσσερα κύρια μέτρα εστιάζει η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, που εξακολουθούν να υφίστανται για σειρά σκευασμάτων. Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Σε συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΦ, εστίασαν σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στη συνάντηση.

Για τις φαρμακευτικές εταιρείες αποφασίστηκε να αυξήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας κατά 10% περίπου είτε την παραγωγή είτε τις εισαγωγές τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα. Για την απαγόρευση των εξαγωγών, διευκρινίστηκε ότι αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται. Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ξέσπασε αντιπαράθεση για το θέμα των ελλείψεων μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς έθεσε το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών.

Πηγή: Newsbomb.gr