ΦΑΡΜΑΚO

Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης 6-12 Νοεμβρίου 2023

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είτε είστε ασθενής, φροντιστής, γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας, μπορείτε να βοηθήσετε να γίνουν τα φάρμακα ασφαλέστερα.

Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης 6-12 Νοεμβρίου 2023
Bigstock

Από τις 6 έως τις 12 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα συμμετάσχει στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης #MedSafetyWeek, μια συνεργασία στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 80 Αρμόδιες Αρχές Φαρμάκων καθώς και ΜΚΟ με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.

Με θέμα "Ποιος μπορεί να αναφέρει;", η φετινή εκστρατεία για την Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης θα επικεντρωθεί στον καίριο ρόλο κάθε ασθενούς, φροντιστή, γιατρού, ή άλλου επαγγελματία υγείας, να αναφέρει κάθε πιθανολογούμενη ανεπιθύμητη ενέργεια, ιδιαίτερα αν είναι ασυνήθης, συμβάλλοντας στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Όλες οι Αρχές Φαρμάκων διαθέτουν συστήματα για τον εντοπισμό και την ανάλυση ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Ο σκοπός της παρακολούθησης ασφάλειας είναι να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες και να ανακαλύψουμε νέες. Η συνεχής συλλογή και ο έλεγχος των πληροφοριών που λαμβάνονται από τις αναφορές βοηθά στον εντοπισμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα φάρμακα και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της βλάβης.

Ο ΕΟΦ τονίζει τη σημασία της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω της εφαρμογής kitrinikarta.gr Όλες οι αναφορές που υποβάλλονται στον EOΦ αξιολογούνται και εξετάζονται διεξοδικά προκειμένου να καθοριστούν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πληθυσμού, μέσω των ευρωπαϊκών και εθνικών διαδικασιών. Από το 1983, ο ΕΟΦ έχει λάβει και επεξεργαστεί πάνω από 36.000 στις οποίες οι ασθενείς, οι φροντιστές και οι επαγγελματίες υγείας έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.