ΦΑΡΜΑΚO

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Τι συμβαίνει με την ασπιρίνη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ασπιρίνη μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Τι συμβαίνει με την ασπιρίνη
Bigstock

Αν και η ασπιρίνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ρήξης, μεγάλης αιμορραγίας ή θανάτου, τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθυστερήσει την εξέλιξη/διόγκωση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε ορισμένους ασθενείς.

Επί του παρόντος, η διαχείριση παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση) είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και υπάρχει ανάγκη για φάρμακα για την επιβράδυνση της ανάπτυξης αυτών των τύπων ανευρυσμάτων.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Η ασπιρίνη φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξή του

Η έκθεση περιελάμβανε συνολικά 3.435 άτομα που υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον δύο αγγειακούς υπέρηχους στην Cleveland Clinic και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • θάνατος από οποιαδήποτε αιτία
  • μείζονα αιμορραγικά επεισόδια και
  • ανατομή, ρήξη ή αποκατάσταση ανευρύσματος

Από τους συμμετέχοντες, οι 2.150 (63%) έλαβαν ασπιρίνη με ιατρική συνταγή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη του ανευρύσματος ήταν σημαντικά πιο αργή μεταξύ εκείνων που έπαιρναν ασπιρίνη.

Ωστόσο, η χρήση ασπιρίνης δεν συσχετίστηκε με αλλαγή στον κίνδυνο θανάτου λόγω οποιασδήποτε αιτίας, μείζονος αιμορραγικού επεισοδίου ή ανατομής, ρήξης ή αποκατάστασης ανευρύσματος.

Αυτή ήταν μια αναδρομική μελέτη, επομένως μόνο συσχέτιση, όχι αιτιότητα, μπορεί να συναχθεί από τα αποτελέσματα, σημείωσε ο δρ. Ronald Dahlman, καθηγητής αγγειοχειρουργικής στο Stanford Medicine, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που έπαιρναν ασπιρίνη ήταν επίσης πιο πιθανό να λάβουν άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την εξέλιξη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όπως μετφορμίνη και στατίνες, πρόσθεσε ο δρ. Dahlman.

Ωστόσο, οι γιατροί λένε πως τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπευτική επιλογή για άτομα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

“Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εξέτασε ειδικά τον ρόλο της ασπιρίνης σε ασθενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει συσχέτιση μεταξύ μιας ιατρικής θεραπείας (ασπιρίνη) και της μειωμένης ανάπτυξης του ανευρύσματος”, δήλωσε ο δρ. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Δομικής Καρδιάς στο MemorialCare Saddleback Medical Center της Καλιφόρνια, που επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η χρήση ασπιρίνης μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σχετίζεται με πιο αργή εξέλιξη του ανευρύσματος, ωστόσο, ήταν δύσκολο να βρεθούν άλλα φάρμακα που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη τέτοιων ανευρυσμάτων.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δοκιμάσει πολλούς τύπους κατηγοριών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, χωρίς να έχουν δείξει κανένα όφελος”, λέει ο δρ. Chen.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι, με βάση τα ευρήματα, η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη αυτού του κενού.

Σύμφωνα με τον δρ. Dahlman, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν τα οφέλη της ασπιρίνης.

Για παράδειγμα, λέει ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει το μέγεθος και τη συσσώρευση θρόμβων αίματος που μπορεί να αναπτυχθούν στο τοίχωμα του ανευρύσματος καθώς αυτό μεγαλώνει.

“Είναι πιθανό ότι η αυξημένη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων μαζί με την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση εντός του ανευρύσματος οδηγεί στην ανάπτυξη/διόγκωσή του και ότι η ασπιρίνη βελτιώνει/μειώνει αυτό το αποτέλεσμα”, λέει ο δρ. Chen.

Τούτου λεχθέντος, επειδή η ασπιρίνη δεν φάνηκε να αποτρέπει τη ρήξη, ούτε να μειώνει την ανάγκη για χειρουργική αποκατάσταση, δεν είναι σαφές το πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι ως φάρμακο σε αυτήν την περίπτωση, λέει ο δρ. Dahlman.

Ο ίδιος ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα εμπνεύσουν μελλοντικές μελέτες για τη διερεύνηση των επιδράσεων της ασπιρίνης μαζί με άλλες θεραπείες κατά των αιμοπεταλίων στη διαχείριση των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής.

“Το να έχουμε διαθέσιμες διατομικές απεικονιστικές μελέτες για την αξιολόγηση της επίδρασης της θεραπείας με ασπιρίνη στη συσσώρευση θρόμβων και τη σχέση μεταξύ του όγκου του θρόμβου και της αλλαγής της διαμέτρου στο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, θα ήταν τα επόμενα πιο σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη”, κατέληξε.

Πηγή: healthline.com