ΟΜΟΡΦΙΑ

Λιπαρό δέρμα: Βοηθάει το γάλα μαγνησίας;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το γάλα μαγνησίας είναι ένα κοινό φάρμακο που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Λιπαρό δέρμα: Βοηθάει το γάλα μαγνησίας;
Bigstock

Χρησιμοποιείται για τη δυσκοιλιότητα, επειδή αντλεί υγρασία στα κόπρανα για να τα βοηθήσει να διέλθουν από το έντερο.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι μπορεί επίσης να απορροφήσει φυσικά έλαια και να καταπολεμήσει την ακμή, όταν χρησιμοποιείται τοπικά ως λοσιόν προσώπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Είναι το γάλα μαγνησίας καλό για το λιπαρό δέρμα;

Το γάλα μαγνησίας περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται υδροξείδιο του μαγνησίου. Το υδροξείδιο του μαγνησίου μπορεί να απορροφήσει λιπίδια, όπως τα φυσικά έλαια στο πρόσωπό σας. Περιέχει επίσης υποχλωριώδες νάτριο, ένα άλλο συστατικό που μπορεί να απορροφήσει αυτά τα έλαια. Αυτό σημαίνει ότι όταν εφαρμόζετε γάλα μαγνησίας στο πρόσωπό σας, μπορεί να απορροφήσει λίγο λάδι και να μειώσει τη γυαλάδα.

Μερικοί αναφέρουν ότι το γάλα μαγνησίας βοηθά το λιπαρό δέρμα. Ισχυρίζονται ότι είναι χρήσιμο σαν βάση (primer) μακιγιάζ και μπορεί να διασπάσει το λάδι στην επιδερμίδα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το γάλα μαγνησίας φαίνεται να αφαιρεί το λάδι από την επιφάνεια του δέρματος, αλλά δεν σταματά την παραγωγή του. Είναι επίσης απίθανο να καταπολεμήσει την ακμή.

Επιστημονικά ευρήματα

Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να συνδέουν το γάλα μαγνησίας με την μειωμένη ακμή. Μια επιστολή, που δημοσιεύτηκε από έναν και μόνο δερματολόγο πίσω στο 1975 (!), ανέφερε ότι επιτυγχάνονται καλά αποτελέσματα από τοπική εφαρμογή γάλακτος μαγνησίας μαζί με 250 χιλιοστόγραμμα (mg) του αντιβιοτικού τετρακυκλίνη.

Καμία άλλη μελέτη δεν έχει αναπαράγει αυτά τα αποτελέσματα και, καθώς τα αντιβιοτικά από το στόμα χρησιμοποιούνται συχνά μόνα τους για τη θεραπεία της ακμής, είναι πιθανό η τετρακυκλίνη να ήταν ο ουσιαστικός παράγοντας στα αρχικά θετικά αποτελέσματα.

liparo-ksiro-derma

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα μαγνησίας ως primer μακιγιάζ για λιπαρές επιδερμίδες;

Ορισμένοι beauty bloggers συνιστούν να χρησιμοποιείτε γάλα μαγνησίας ως primer εάν έχετε λιπαρό δέρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γάλα μαγνησίας χρησιμοποιείται ως primer στο θέατρο εδώ και δεκαετίες, επειδή μπορεί να βοηθήσει το βαρύ μακιγιάζ των ηθοποιών να αντέξει τον ιδρώτα κάτω από τα καυτά φώτα της σκηνής. Λέγεται μερικές φορές ότι αυτή η ίδια αρχή το κάνει μια καλή επιλογή για άτομα με λιπαρό δέρμα.

Το γάλα μαγνησίας ως primer μακιγιάζ μάλλον δεν είναι καλή επιλογή για όλους. Το tip συνιστάται μόνο για άτομα με λιπαρό δέρμα. Δεν συνιστάται εάν το δέρμα σας είναι ξηρό ή κανονικό. Επιπλέον, ακόμα κι αν έχετε λιπαρό δέρμα, το γάλα μαγνησίας μπορεί να το ερεθίσει ή απλά να μην σας κάνει όσο καλό νομίζετε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γάλα μαγνησίας στο πρόσωπο

Μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα μαγνησίας σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος στον εσωτερικό αγκώνα ή τον καρπό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας προκαλεί ερεθισμό (π.χ. εξάνθημα), προτού το δοκιμάσετε ως περιποίηση δέρματος. Εάν το δέρμα σας παραμένει ήρεμο για περίπου 24 ώρες, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε γάλα μαγνησίας στο πρόσωπό σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το γάλα μαγνησίας είναι μια καλή προσθήκη σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος με ακμή. Ωστόσο, αν θέλετε να το προσθέσετε στην πρωινή περιποίηση του δέρματός σας για την καταπολέμηση της λιπαρότητας ή ως primer πριν από το foundation του μακιγιάζ, μπορείτε να το δοκιμάσετε μία φορά για να ξέρετε ότι δεν θα προκαλέσει εξάνθημα.

Μειονεκτήματα της χρήσης γάλακτος μαγνησίας στην περιποίηση του δέρματος

Το γάλα μαγνησίας μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα σε μερικά άτομα. Επιπλέον, είναι πολύ αλκαλικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ σκληρό για κάποιες επιδερμίδες. Η χρήση υπερβολικά σκληρών προϊόντων φροντίδας του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερυθρότητα, ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.

Τέλος, δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι το γάλα μαγνησίας ωφελεί το δέρμα. Αν και μπορεί να απορροφήσει φυσικά έλαια ενώ είναι στο δέρμα, δεν σταματά την παραγωγή σμήγματος και οι έρευνες δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή.

Έτσι, ακόμα κι αν δεν βλάπτει το δέρμα προκαλώντας εξάνθημα ή ξηρότητα, ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσετε προϊόντα που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του λιπαρού δέρματος. Για παράδειγμα:

  • υπεροξείδιο του βενζολίου
  • σαλικυλικό οξύ
  • ρετινόλη
  • νιασιναμίδη
  • λάδι από δέντρου τσαγιού
  • γλυκολικό οξύ
  • αλόη
  • πηλός

Πηγή: healthline.com