ΟΜΟΡΦΙΑ

Είναι ασφαλές να αφήνετε τα καλλυντικά έλαια στα μαλλιά όλη τη νύχτα;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Έλαια όπως το καστορέλαιο, το αργανέλαιο και το έλαιο δεντρολίβανου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τα μαλλιά, να μειώσουν το φριζάρισμα και να ενισχύσουν την λάμψη τους.

Είναι ασφαλές να αφήνετε τα καλλυντικά έλαια στα μαλλιά όλη τη νύχτα;
Bigstock

Διαφορετικοί τύποι καλλυντικών ελαίων έχουν διαφορετικές χρήσεις, αλλά γενικά, έχουν σχεδιαστεί για να θρέφουν, να ενυδατώνουν και να βελτιώνουν τη συνολική υγεία των μαλλιών, λέει ο δερματολόγος δρ. Yoram Harth, ιατρικός διευθυντής του MDhair.

Για να χρησιμοποιήσετε λάδι μαλλιών, κάνετε συνήθως μασάζ με μια μικρή ποσότητα στο τριχωτό της κεφαλής και, στη συνέχεια, κάνετε μασάζ με περισσότερο λάδι σε τμήματα των μαλλιών από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Αν και τα μαλλιά σας μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από αυτήν τη διαδικασία μέσα σε λίγες μόνο ώρες, μερικοί επιλέγουν να αφήσουν το λάδι στα μαλλιά όλη τη νύχτα “για μέγιστη αποτελεσματικότητα”. Είναι όμως όντως σώφρον και αποτελεσματικό αυτό;

Τι είδους λάδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας

Το είδος του λαδιού που θα επιλέξετε θα πρέπει να εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες των μαλλιών σας και το αποτέλεσμα που ελπίζετε να επιτύχετε, λέει ο δρ. Harth. Τα έλαια χρησιμοποιούνται γενικά για καλλυντικούς λόγους, όπως η αυξημένη λάμψη ή η μείωση του φριζαρίσματος, αν και μερικά μπορούν να βοηθήσουν σε παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, διάφοροι οροί χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η ξηρότητα, το ξεφλούδισμα και ο ερεθισμός.

“Τα έλαια μαλλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλυντικά οφέλη, βελτιώνοντας τη συνολική υφή και εμφάνιση των μαλλιών, ενώ οι οροί του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να περιέχουν θεραπευτικές ιδιότητες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών και στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής”, λέει ο δρ. Harth.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο, δρ. Marisa Garshick, από το MDCS Dermatology, οι κύριοι τύποι ελαίων για τα μαλλιά είναι:

  • Έλαιο Argan: Το έλαιο Argan (αργανέλαιο) είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και ενυδατικές ιδιότητες, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για την ενυδάτωση και την απαλότητα των μαλλιών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του φριζαρίσματος και να προσθέσει λάμψη.
  • Καστορέλαιο: Το καστορέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και περιέχει ρικινελαϊκό οξύ, ένα είδος λιπαρού οξέος που μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής.
    Έτσι, προάγει πιο υγιή και δυνατά μαλλιά, συμβάλλοντας σε περισσότερη λάμψη.
  • Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα όπως το λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση εάν έχετε ξηρά μαλλιά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την υφή των μαλλιών ή να βοηθήσει στη διαχείριση ενός ξηρού, κνησμώδους τριχωτού της κεφαλής.
  • Λάδι Jojoba: Το λάδι Jojoba περιέχει πολλές βιταμίνες, όπως βιταμίνες A, B και E. Επειδή είναι ελαφρύ και απορροφάται εύκολα, είναι μια καλή επιλογή για άτομα με λεπτά ή λιπαρά μαλλιά.
  • Έλαιο δεντρολίβανου: Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να μειώσει τη φθορά και το σπάσιμο των μαλλιών, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο δυνατά. Εκτός από τις αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το έλαιο δεντρολίβανου είναι επίσης αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ερυθρότητας του τριχωτού της κεφαλής, του ερεθισμού, ακόμη και της πιτυρίδας. Μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών διεγείροντας τους θύλακες των τριχών.

Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει λάδι μαλλιών, αλλά τα άτομα με λεπτά ή λιπαρά μαλλιά (ή εκείνα που είναι επιρρεπή σε ακμή ή θυλακίτιδα του τριχωτού της κεφαλής) θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να αναζητούν συγκεκριμένα λάδια για τα μαλλιά ή τον τύπο του τριχωτού της κεφαλής τους.

“Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν λάδι μαλλιών, όπως και με κάθε νέο προϊόν που βάζουν στην καθημερινότητά τους”, είπε η δρ. Garshick.

essential-oil

Πότε να αραιώσετε το λάδι πριν το εφαρμόσετε στα μαλλιά σας

Τα περισσότερα έλαια μαλλιών στην αγορά είναι ήδη αραιωμένα ή αναμειγνύονται με συστατικά για να μειωθεί η ισχύς τους. Αλλά αν αγοράσετε ένα 100% καθαρό αιθέριο έλαιο (όπως το έλαιο δενδρολίβανου), είναι σώφρον να το αραιώσετε με ένα ελαφρύτερο λάδι, όπως καρυδέλαιο ή έλαιο jojoba, για να αποφύγετε τον ερεθισμό. Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε μέσα στο σαμπουάν ή το conditioner σας.

Μπορείτε να αφήσετε όλη τη νύχτα το λάδι στα μαλλιά σας;

Η χρήση ελαίων στα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι γενικά ασφαλής και μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη, όπως βαθύτερη διείσδυση του ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής, ενυδάτωση και θρέψη. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους μαλλιών ή για όσους έχουν ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής, λέει η δερματολόγος δρ. Anna Chacon, από το Miami Derm:

“Η παρατεταμένη χρήση λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση και λιπαρότητα. Όσοι έχουν λεπτά ή λιπαρά μαλλιά θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν με φειδώ, καθώς μπορούν να βαρύνουν τα μαλλιά ή να τα κάνουν υπερβολικά λιπαρά. Τα άτομα με ξηρά ή ταλαιπωρημένα μαλλιά μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την τακτική χρήση”.

Η συχνότητα εφαρμογής ελαίων στα μαλλιά τη νύχτα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών και τις ιδιότητες του συγκεκριμένου λαδιού. Κατά κανόνα, η δρ. Chacon συνιστά σε άτομα με ξηρά μαλλιά να χρησιμοποιούν λάδι μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα. Για άτομα με λιπαρά μαλλιά, μια φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε λάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η δρ. Chacon προτείνει να το ξεπλύνετε το επόμενο πρωί για να αποτρέψετε την υπερβολική συσσώρευση του προϊόντος και συναφή προβλήματα, όπως φραγμένους πόρους.

Κάντε πρώτα ένα δοκιμαστικό τεστ

Παρόλο που η χρήση ελαίων στα μαλλιά είναι γενικά ασφαλής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό που έχετε επιλέξει δεν θα σας προκαλέσει πιθανές παρενέργειες, λέει ο γνωστός κομμωτής διασημοτήτων, Chaz Dean, ιδρυτής της WEN Hair & Body Care.

Τα έλαια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, αλλεργικές αντιδράσεις, ερυθρότητα, κνησμό ή ξεφλούδισμα, ειδικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Για να αποφύγετε πιθανές αντιδράσεις ή παρενέργειες, ο Dean συνιστά να κάνετε πρώτα μια δοκιμή του ελαίου σε ένα μικρό μέρος του δέρματός σας προτού το εφαρμόσετε γενικότερα για πρώτη φορά. Εάν παρατηρήσετε μια αντίδραση, μπορεί να έχετε ευαισθησία ή αλλεργία σε κάποιο συστατικό του εν λόγω ελαίου.

Πηγή: verywellhealth.com