ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι προσφέρει η βιταμίνη Β5 σε μαλλιά και επιδερμίδα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η παντοθενόλη (βιταμίνη Β5) είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών.

Τι προσφέρει η βιταμίνη Β5 σε μαλλιά και επιδερμίδα
Bigstock

Θα το βρείτε σε ορούς περιποίησης δέρματος, ενυδατικές κρέμες, θεραπείες τριχωτού της κεφαλής, προϊόντα styling και σαμπουάν. Είναι επίσης κοινό σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για εγκαύματα τριβής του δέρματος, για τη φροντίδα μετά τον ήλιο και πολλά άλλα.

“Το δέρμα και τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται πολύ. Είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον όλη την ώρα. Η παντοθενόλη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος και των μαλλιών σας και να ενισχύσει τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης του σώματός μας”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Taylor Bullock.

Τα οφέλη της βιταμίνης Β5 για το δέρμα και τα μαλλιά σας:

Είναι ταυτόχρονα ενυδατική και μαλακτική

Όσον αφορά την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών σας, υπάρχουν τρεις κατηγορίες συστατικών που πρέπει να αναζητήσετε: ενυδατικά, μαλακτικά και αποφρακτικά.

Η παντοθενόλη είναι ένας ενυδατικός παράγοντας τύπου δύο-σε-ένα. Λειτουργεί τόσο ως ενυδατικό όσο και ως μαλακτικό.

Τι σημαίνει αυτό για το δέρμα και τα μαλλιά σας;

Ως ενυδατικό, η παντοθενόλη βοηθά στην άντληση νερού από τα χαμηλότερα επίπεδα του δέρματός σας για να ενυδατώσει το ανώτερο στρώμα (επιδερμίδα). Τα ενυδατικά βοηθούν επίσης να αποβάλλετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και των τριχών, αφήνοντας χώρο για φρέσκα, νέα κύτταρα. Και μπορούν να αντλήσουν νερό ακόμα και από τον αέρα για να ενυδατώσουν το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Άλλα δημοφιλή ενυδατικά στη φροντίδα του δέρματος είναι το υαλουρονικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η σορβιτόλη. Τα προϊόντα μαλλιών που προορίζονται για ξηρά ή ταλαιπωρημένα μαλλιά συνήθως περιέχουν επίσης ενυδατικά. Τα πιο δημοφιλή είναι η γλυκερίνη, η προπυλενογλυκόλη και τη φυταντριόλη.

Αλλά η παντοθενόλη (βιταμίνη Β5) είναι ταυτόχρονα και μαλακτικό. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη χρήση νερού από βαθιά στο δέρμα και από τον αέρα για μεγαλύτερη ενυδάτωση, “γεμίζει” επίσης τυχόν ξηρά μπαλώματα, τα οποία μπορούν να λειαίνουν και να απαλύνουν το δέρμα και τα μαλλιά σας.

“Τα υγραντικά και μαλακτικά αποτελούν σημαντικό μέρος της ενυδάτωσης του ξηρού δέρματος και των μαλλιών, αλλά συνήθως λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με άλλους ενυδατικούς παράγοντες, συγκεκριμένα αποφρακτικά. Για καλύτερα αποτελέσματα, θέλετε τα προϊόντα σας να περιέχουν συστατικά και από τις τρεις κατηγορίες: υγραντικά, μαλακτικά και αποφρακτικά", λέει η δρ. Bullock.

Δυναμώνει και λειαίνει

Η βιταμίνη Β5 βοηθά στην ενδυνάμωση των εύθραυστων μαλλιών και στην αποκατάσταση και εξομάλυνση ενός κατεστραμμένου δερματικού φραγμού.

Πως το πετυχαίνει αυτό;

Φανταστείτε το φράγμα του δέρματός σας ή μια τρίχα σαν... δρόμο. Με την πάροδο του χρόνου, πράγματα όπως το βούρτσισμα των μαλλιών σας και η υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας μπορεί να αφήσουν κάποιες “λακκούβες” στους θύλακες των τριχών και στον φραγμό του δέρματος. Η παντοθενόλη δρα σαν ένα πληρωτικό που γεμίζει αυτές τις λακκούβες. Αυτό δημιουργεί μια πιο λεία επιφάνεια και προσθέτει σταθερότητα στις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά.

“Ο φραγμός του δέρματος σας είναι το πιο εξωτερικό στρώμα του. Λειτουργεί για να προστατεύει τα πιο ευάλωτα κύτταρα του δέρματος από κάτω. Η γήρανση, οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα αλλεργιογόνα, η έκθεση στον ήλιο και πολλά άλλα μπορούν να βλάψουν αυτόν τον φραγμό και να οδηγήσουν σε ξηρό, τραχύ δέρμα”, εξηγεί η δρ. Bullock.

Ομοίως, το βούρτσισμα, το στέγνωμα και το styling των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει ζημιά και σπάσιμο. Η παντοθενόλη εισχωρεί στον άξονα τις τρίχας και στα κύτταρα του δέρματος, για να εξομαλύνει τις ατέλειες.

Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών

Εάν ο στόχος σας είναι οι μακριές, πλούσιες σε όγκο τρίχες, η παντοθενόλη μπορεί να σας βοηθήσει.

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι η παντοθενόλη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μακρύτερων και με μεγαλύτερο όγκο τριχών, αποτρέποντας την κυτταρική γήρανση και θάνατο. Αυτό σημαίνει λιγότερη απώλεια τριχών και πιο πλούσια μαλλιά.

Όμως, η παντοθενόλη δεν είναι κάποιο... μαγικό ελιξίριο για την τριχόπτωση.

“Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παντοθενόλη μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους με αραιά μαλλιά και ίσως αξίζει μια δοκιμή, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες θεραπείες για την τριχόπτωση”, επισημαίνει η δρ. Bullock.

Αν ψάχνετε για πιο γεμάτα μαλλιά με πιο υγιή όψη, αλλά δεν αντιμετωπίζετε απαραίτητα μεγάλη τριχόπτωση, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που περιλαμβάνουν παντοθενόλη μπορεί να είναι η λύση που αναζητάτε.

Πηγή: clevelandclinic.org