ΟΜΟΡΦΙΑ

Πόσο συχνός είναι ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από αισθητική επέμβαση

Σινάνη Αικατερίνη

Ο αριθμός των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αισθητικές επεμβάσεις διαρκώς αυξάνεται.

Πόσο συχνός είναι ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από αισθητική επέμβαση

Πολλοί από αυτούς όμως και ιδιαίτερα οι άνδρες, βιώνουν πόνους για μεγάλο διάστημα μετά την επέμβαση, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ρώτησαν 1.746 ενήλικες στη Νορβηγία αν είχαν υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση και ποια ήταν η κατάληξη.

Ένας στους 10 δήλωσε ότι είχε υποβληθεί σε κάποια αισθητική επέμβαση - από μείωση στήθους ή εμφυτεύματα μέχρι λίφτινγκ προσώπου και επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα.

Το 75 % των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 25% ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

Συνολικά, 1 στους 8 δήλωσε ότι είχε πόνο που διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες μετά την επέμβαση, ενώ οι άνδρες είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστούν από τις γυναίκες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη αποδοχή και δημοτικότητα της αισθητικής χειρουργικής, είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς να είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sophia Engel, του Mind Body Lab στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

«Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει ο χρόνιος πόνος μετά από αισθητική χειρουργική επέμβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας».

Οι ασθενείς στη Νορβηγία που βιώνουν μετεγχειρητικό πόνο μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι επίσης πιθανό να μην είναι σε θέση να εργαστούν και μπορεί να έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής.

Η μελέτη με επικεφαλής τη Silje Endresen Reme, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, είναι η πρώτη από το 2008 που διερευνά πόσο συχνές είναι οι αισθητικές επεμβάσεις στη Νορβηγία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι επίσης η πρώτη που εξετάζει τον μετεγχειρητικό πόνο σε ενήλικες που υποβάλλονται σε αυτές τις επεμβάσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Pain.