ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνδρες που κάνουν bodybuilding αγνοούν σε μεγάλο βαθμό ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τον όγκο τους μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Οι επιπτώσεις στο σπέρμα

Τέσσερις στους πέντε άνδρες που κάνουν εντατική γυμναστική (79%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν συμπληρώματα πρωτεΐνης στο πλαίσιο της προπόνησής τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Μόνο το 14% είχαν εξετάσει όμως, πώς αυτά τα συμπληρώματα -τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών- μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά τους.

«Η υπερβολική ποσότητα γυναικείας ορμόνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος που μπορεί να παράγει ένας άνδρας», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Meurig Gallagher, καθηγητής που μελετά την υπογονιμότητα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άνδρες που λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα πρωτεϊνών μπορεί επίσης να λαμβάνουν άθελά τους στεροειδή, πρόσθεσε ο Gallagher.

«Πολλά συμπληρώματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν βρεθεί μολυσμένα με αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεταξύ άλλων συρρίκνωση των όρχεων και στυτική δυσλειτουργία», δήλωσε ο Gallagher.

Οι ερευνητές εξέτασαν 152 φανατικούς λάτρεις του γυμναστηρίου. Διαπίστωσαν ότι πάνω από τους μισούς (52%) άνδρες συμμετέχοντες είχαν σκεφτεί τη γονιμότητά τους πριν ερωτηθούν.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες είναι πραγματικά περίεργοι για τη γονιμότητά τους όταν ερωτηθούν, αλλά είναι κάτι που δεν σκέφτονται από μόνοι τους - πιθανότατα επειδή κοινωνικά οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τη γονιμότητα ως "γυναικείο ζήτημα" και -λανθασμένα- πιστεύουν ότι η γονιμότητα των ανδρών δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο ερευνητής Jackson Brown, καθηγητής αναπαραγωγικής βιολογίας στο Μπέρμιγχαμ.

Περίπου το 28% των ερωτηθέντων ανδρών δήλωσαν ότι τα οφέλη της γυμναστικής και των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πιο σημαντικά γι' αυτούς από τη γονιμότητα, ενώ το 38% διαφώνησαν.

«Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς επηρεάζει 1 στους 6 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Gallagher.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει περιορισμένη κατανόηση του γεγονότος ότι οι άνδρες συμβάλλουν στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις υπογονιμότητας».

«Παρότι οι συμμετέχοντες γνώριζαν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση αναβολικών στεροειδών, πολύ λίγοι κατανοούσαν ότι τα συμπληρώματα πρωτεϊνών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Gallagher.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι bodybuilders πρέπει να εγκαταλείψουν το γυμναστήριο.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην το βλέπουν αυτό ως λόγο για να μην είναι υγιείς ή να μην ασκούνται, αλλά θα πρέπει να προσπαθούν και να εκπαιδεύονται για κάθε μορφή συμπληρώματος που παίρνουν, είτε πρόκειται για πρωτεΐνες, βιταμίνες ή οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive BioMedicine Online.