ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξουαλική ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι είναι – Συμπτώματα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Όταν κάποιος έχει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), μπορεί να εμφανίσει εμμονές που σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα, γνωστά και ως υποτύποι.

Σεξουαλική ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Τι είναι – Συμπτώματα
Bigstock

Ένας υπότυπος είναι η σεξουαλική ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτό περιλαμβάνει ενοχλητικές σκέψεις, εικόνες και άλλες παρορμήσεις σεξουαλικής φύσης.

Τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ εμπλέκονται σε καταναγκασμούς ως τρόπο να αποφύγουν ή να σταματήσουν αυτές τις εμμονές και τα συναισθήματα που τους προκαλούν.

Τι είναι η σεξουαλική ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η σεξουαλική ΙΨΔ είναι ένας υπότυπος ΙΨΔ όπου κάποιος βιώνει εμμονές που σχετίζονται με σεξουαλικά θέματα.

Οι υπότυποι δεν αποτελούν μέρος μιας επίσημης διάγνωσης ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αλλά είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να κατηγοριοποιήσουν τα συμπτώματά της.

Η σεξουαλική ΙΨΔ μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Εάν έχετε σεξουαλική ΙΨΔ, μπορεί να αντιμετωπίσετε εμμονές που σχετίζονται με:

  • μοιχεία
  • αιμομιξία
  • σεξουαλική βία
  • παιδοφιλία
  • νεκροφιλία
  • κτηνωδία
  • σεξουαλικό προσανατολισμό
  • άλλα σεξουαλικά “ταμπού”

Επειδή αυτές οι εμμονές προκαλούν ακραίο στρες, τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ επιδίδονται σε καταναγκασμούς για να αντεπεξέλθουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο κύκλος εμμονών και καταναγκασμών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής κάποιου και να δυσκολέψει την λειτουργία του στο κοινωνικό σύνολο.

Παραδείγματα συμπτωμάτων σεξουαλικής ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Τα συμπτώματα της σεξουαλικής ΙΨΔ συνήθως ομαδοποιούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: εμμονές και καταναγκασμούς.

  • Οι εμμονές είναι ανεπιθύμητες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις, ορμές, εικόνες ή αισθήσεις που προκαλούν σε κάποιον να αισθάνεται δυσφορία, άγχος και φόβο.
  • Οι καταναγκασμοί είναι ακαταμάχητες συμπεριφορές ή παρορμήσεις που κάνει κάποιος για να εξουδετερώσει τις εμμονές του.

Όταν κάποιος έχει σεξουαλική ΙΨΔ, οι εμμονές του περιστρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα που βρίσκουν ενοχλητικά.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με σεξουαλικές εμμονές μπορεί να έχει μια επίμονη παρεμβατική σκέψη ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός θα αλλάξει ξαφνικά. Ή μπορεί να βιώνουν συχνά παρεμβατικές εικόνες ενοχλητικών σεξουαλικών πράξεων με ζώα ή άψυχα αντικείμενα.

Επειδή αυτές οι εμμονές προκαλούν μεγάλο στρες, ακόμη και ντροπή, τα άτομα με σεξουαλική ΙΨΔ εμπλέκονται σε συμπεριφορές -που ονομάζονται καταναγκασμοί- για να αντεπεξέλθουν.

Παραδείγματα αυτών των καταναγκασμών στη σεξουαλική ΙΨΔ μπορεί να περιλαμβάνουν την αναζήτηση διαβεβαίωσης από τους άλλους σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την αποφυγή της επαφής με άτομα ή πράγματα που μπορεί να πυροδοτήσουν παρεμβατικές σεξουαλικές εικόνες ή την άρνηση του σεξ με τον/την σύντροφό τους από φόβο μήπως γίνουν σεξουαλικά βίαιοι.

Πηγή: healthline.com