Ζώντας με τον καρκίνο του προστάτη: Η διάγνωση και η ποιότητα ζωής του ασθενούς

Ακόμα και σήμερα, που η επιστημονική πρόοδος έχει μετατρέψει πάρα πολλές περιπτώσεις καρκίνου, σε χρόνιες νόσους που επιδέχονται θεραπειών και επιτρέπει μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής για την πλειονότητα των ασθενών, η καθημερινότητα του ασθενούς επηρεάζεται όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά ιδίως σε ψυχολογικό. Ως εκ τούτου, είναι επίσης πιθανό να επηρεαστεί η επαγγελματική του κατάσταση, η εργασία του και οι προσωπικές του σχέσεις, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στο Onmed.gr o δρ Νικόλαος Γ. Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής στην Ογκολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»

Ειδικά όσον αφορά την περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, με αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως, ότι το αίσθημα του φόβου που μας κατακλύζει ή ακόμα και ο θυμός, ενδεχομένως, είναι συναισθήματα αναμενόμενα και φυσιολογικά. Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να επικρατήσει η ειλικρίνεια και η αποδοχή, προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο, απαραίτητο βήμα μετά τη διάγνωση, που είναι η διαχείριση της κατάστασης.

Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, σήμερα, μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινή τους ζωή, παρότι, πιθανώς ανησυχούν για την εξέλιξη της νόσου. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί βεβαίως, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής.

Με τον καρκίνο του προστάτη δεν αστειευόμαστε

Η Janssen Ελλάδος, θέτοντας το ζήτημα στην ουσιαστική του βάση, προτρέπει όλους τους άντρες να λάβουν τον καρκίνο του προστάτη σοβαρά υπόψιν τους. Με μία ανατρεπτική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που φέρει τον τίτλο «Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε» και πρωταγωνιστή τον γνωστό κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα, παροτρύνει τους άνδρες να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και ανησυχίες και να προβούν στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη.

Δείτε εδώ το βίντεο της καμπάνιας Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε #PROSTATEfsou

Η καμπάνια εξελίσσεται μέσα από την ομώνυμη επίσημη ιστοσελίδα και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και έχει στόχο την κατά το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση που θα οδηγήσει στην καταλληλότερη θεραπεία και, τελικά, στην καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Η καμπάνια, μέσα από ένα πρόσωπο οικείο και αναγνωρίσιμο, που ταυτίζεται με το χιούμορ και χρησιμοποιεί τον αυτοσαρκασμό, επιτείνει την προσοχή στους άνδρες άνω των 50 ετών, οι οποίοι συστήνεται να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να προβούν στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη τους.

Παράλληλα, εμπεριστατωμένο ενημερωτικό υλικό, συμβουλές και καθοδήγηση βρίσκεται στην ειδική ιστοσελίδα της καμπάνιας και απευθύνεται σε όλους.

onmed_2.jpg

Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και η ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Onmed.gr o δρ Νικόλαος Γ. Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής στην Ογκολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»: «Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Αρχικά η διάγνωση του καρκίνου προστάτη δημιουργεί ένα αρνητικό ψυχολογικό φορτίο στους ασθενείς. Επιπλέον οι διάφορες μορφές τοπικής ή συστηματικής θεραπείας έχουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Ειδικότερα, οι τοπικές θεραπείες και κυρίως η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη αρκετές φορές συνοδεύεται από προβλήματα στην ούρηση, στη στύση, κ.α. Επίσης, οι συστηματικές θεραπείες που στοχεύουν κυρίως στον ανδρογονικό αποκλεισμό συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους, οστεοπόρωση, ελάττωση της διάθεσής για σεξ (ελάττωση της libido), κ.α. Επιπρόσθετα, οι διάφορες επιπλοκές της νόσου όπως πχ η εμφάνιση οστικών μεταστάσεων, οστικού πόνου, παθολογικών καταγμάτων, κ.α. επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συμπερασματικά, ο καρκίνος του προστάτη, οι θεραπείες που εφαρμόζονται για αυτόν αλλά και οι επιπλοκές της νόσου έχουν σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

Η επιστήμη σήμερα έχει δώσει τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τον καρκίνο του προστάτη με εξατομικευμένες θεραπείες και καινοτόμες προσεγγίσεις, που έχουν στόχο το όφελος του ασθενούς, ιδίως ως προς την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά του. Η Janssen, με πολυετή παρουσία στη μάχη κατά της συγκεκριμένης νόσου, με καινοτόμες προσεγγίσεις που βρίσκονται πάντα υπέρ του ασθενή, επισημαίνει την ανάγκη να ξεπεραστούν φόβοι και δισταγμοί και να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη όπως πραγματικά είναι: Μία νόσος που μπορεί να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως, ακόμα και πριν την εμφάνιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, εφόσον φυσικά γίνονται με συνέπεια οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Σήμερα, υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες μπορούν να δώσουν κλινικά οφέλη στον ασθενή με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα ζωής του. Η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση/ρομποτική λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση, η χημειοθεραπεία και νέες εντοπισμένες θεραπείες, συγκαταλέγονται μεταξύ των επιλογών που έχουν οι θεράποντες ιατροί και φυσικά οι ασθενείς, σε συνεργασία με τους οποίους καθορίζεται το θεραπευτικό πλάνο, που είναι για κάθε έναν ξεχωριστό, αναλόγως με τα συγκεκριμένα κλινικά χαρακτηριστικά.

«Στις μέρες μας οι εξελίξεις στην ογκολογία είναι αλματώδεις και συνεχείς. Συγκεκριμένα για τον καρκίνο του προστάτη υπάρχουν εξελίξεις τόσο για τις τοπικές όσο και για τις συστηματικές θεραπείες. Οι νεότερες μέθοδοι χειρουργικής αφαίρεσης του προστάτη με ρομποτική χειρουργική έχουν πολύ καλά κλινικά αποτελέσματα με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, τα νεότερα φάρμακα για τη συστηματική θεραπεία του καρκίνου προστάτη, που κυρίως στοχεύουν στον ανδρογονικό αποκλεισμό έχουν συσχετιστεί με πολύ θετικά κλινικά αποτελέσματα, με ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά και με διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι διότι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας νεότερες μορφές τοπικής και συστηματικής θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη αφενός με πολύ καλά κλινικά αποτελέσματα και αφετέρου με διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών σε καλό επίπεδο. Τέλος, υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της θετικής επίδρασης της φυσικής άσκησης και άλλων τροποποιήσεων του τρόπου ζωής (life style) στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του προστάτη», τονίζει στο Onmed.gr ο κ. Τσουκαλάς.

onmed_3.jpg

Μάθετε περισσότερα στο Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε από τη Janssen