ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς: Οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς: Οι επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους

Νέα μετα-ανάλυση με περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες από 16 χώρες δείχνει ότι πάνω από το 20% των παιδιών και των εφήβων έχουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, με τα κορίτσια να είναι πιο επιρρεπή.

«Μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και μια διατροφική διαταραχή δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι με διαταραχή διατροφικής συμπεριφοράς, διατροφική διαταραχή», λέει ο José Francisco López-Gil από το Κέντρο Υγείας και Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Καστίλλης-Λα Μάντσα, στην Ισπανία.

Μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά στην παιδική και εφηβική ηλικία ωστόσο, μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

«Ως εκ τούτου, αυτοί οι υψηλοί αριθμοί είναι ανησυχητικοί και υπογραμμίζουν την ανάγκη να εφαρμοστούν επειγόντως στρατηγικές για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών», προσθέτουν.

Το 2019, 14 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάποια διατροφική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων. Η παρούσα μετα-ανάλυση εξέτασε το ποσοστό της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-18 ετών.

Ο López-Gil και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 32 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 63.181 παιδιά και έφηβοι από 16 χώρες.

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν ότι το 22,36% των παιδιών και των εφήβων είχαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Στα κορίτσια το πρόβλημα είναι πιο συχνό: Το 30,03% από αυτά εμφάνισαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα αγόρια ανήλθε στο 16,98%.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες, γι' αυτό και οι μελέτες συνήθως επικεντρώνονται σε αυτές. Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο, ότι το πρόβλημα μπορεί να υποτιμηθεί στα αγόρια. «Τα αγόρια συχνά δεν μιλούν για τέτοια προβλήματα, καθώς οι διατροφικές διαταραχές θεωρείται από τους περισσότερους ότι επηρεάζουν κυρίως τα κορίτσια», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μετα-ανάλυση έδειξε επίσης ότι η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά αυξήθηκε με την ηλικία και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). «Η εφηβεία αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής», γράφουν οι ερευνητές. «Οι νέοι με παχυσαρκία συχνά αναπτύσσουν διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.