Το Pampering Room στο Αρεταίειο: Πολύτιμος σύμμαχος γυναικών με καρκίνο, με αρωγό τη doValue Greece

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο, καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής που ονομάζεται «Δίπλα στη Γυναίκα» και υλοποιείται σε στρατηγική συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, για τις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο και βρίσκονται είτε στο στάδιο προετοιμασίας ενός χειρουργείου, είτε στο στάδιο αποθεραπείας. Η ίδρυση του Pampering Room, άλλωστε, στηρίχθηκε στην επιστημονική έρευνα, που έχει δείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται ένα απολύτως υποστηρικτικό περιβάλλον για να μπορέσουν να δώσουν με επιτυχία αυτή τη μάχη ζωής. Αυτό το σύνολο υποστήριξης, με συστηματική ψυχολογική βοήθεια, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, μασάζ art therapy και εφαρμογή μια σειρά τεχνικών και προσεγγίσεων, ειδικά για τη διαχείριση του πόνου, παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από τη γιατρό κ. Πόπη Καλαϊτζή, πρόεδρο του συλλόγου και ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2022.

ARETAIEIO3.jpg

Έχοντας ως βάση έναν χώρο φιλοξενίας που παρέχει χαλάρωση και ευεξία, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη για γυναίκες με καρκίνο και τις οικογένειές τους, οι γυναίκες ασθενείς στο Pampering Room, μπορούν να ζητήσουν από το εξειδικευμένο προσωπικό συμβουλές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, είτε πρόκειται για απλά ζητήματα, όπως αλλαγές στον τρόπο διατροφής, είτε πιο σύνθετα για τη διαχείριση του πόνου, ενώ ενημερώνονται και για τις νέες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Διευθυντής Β' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου κ. Νίκος Βλάχος επισημαίνει ότι, καθώς το Αρεταίειο είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο, βρίσκεται διαρκώς στην αιχμή της επιστημονικής καινοτομίας: «Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια βάση όχι μόνο για την παροχή επιπρόσθετης υποστήριξης στις ασθενείς μας με καρκίνο, αλλά και βάση εκπαίδευσης για τους φοιτητές μας. Εξάλλου από τον Ιπποκράτη έως τις πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνεται η σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών και της θωράκισης της υγείας τους. Είμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενοι που το pampering room του Αρεταίειου εξελίσσεται σε ένα επιστημονικό πρότυπο».

Νέες δράσεις για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο στο Pampering Room του Αρεταίειου

Σήμερα, το «Δίπλα στη Γυναίκα» προχωρά με ακόμα περισσότερες δράσεις για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο, με απώτερο στόχο, πάντοτε, να της βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, όντας ο πολυτιμότερος σύμμαχός τους. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας της ίδρυσής του, άλλωστε, πυροδότησε την ανάγκη για εξέλιξη και ήδη, ο Σύλλογος Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου προγραμματίζει τις επόμενες δράσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πρωτοβουλία συγκέντρωσης δωρεών για την ανακαίνιση των υποδομών και θεσμοθέτηση των ετήσιων βραβείων «Δίπλα στη Γυναίκα» για την αναγνώριση του κοινωνικού έργου των υποστηρικτών.

Στην πρώτη απονομή, το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία doValue Greece, χωρίς τη συμβολή της οποίας, η υλοποίηση του συγκεκριμένου, πρωτοποριακού για τη χώρα μας, προγράμματος υποστηρικτικής ιατρικής για γυναίκες με καρκίνο, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, εξέφρασε την ελπίδα, η πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου να ανοίξει το δρόμο και σε άλλα νοσοκομεία «διότι είναι πια κοινώς αποδεκτό ότι για να νικηθεί ο καρκίνος και να ανακουφιστούν οι ασθενείς χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που αυτό το πρόγραμμα τη διασφαλίζει». Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε επίσης ότι η doValue Greece, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητάς της, θα στηρίξει τη λειτουργία του προγράμματος και του Pampering Room για έναν ακόμη χρόνο, καθώς επίσης θα καλύψει ανάγκες της κλινικής σε εξοπλισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον Σύλλογο Φίλων, δίπλα στο Αρεταίειο, δίπλα στη γυναίκα».

«Όπως αποδεικνύει η διεθνής Βιβλιογραφία, αλλά και η προσωπική μου εμπειρία ως ιατρού εξειδικευμένη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η υποστηρικτική Ιατρική στον καρκίνο είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την θεραπεία του καρκίνου.Βοηθά όχι μόνον στην πρόληψη, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς μειώνει τις επιπλοκές, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης χωρίς νόσο. Στο πρόγραμμα ενσωματώνουμε βέλτιστες διεθνείς επιστημονικές πρακτικές, στις οποίες είχα την τύχη να εκπαιδευτώ στη Γερμανία και να μετεκπαιδευτώ στην ειδικότητα Ιατρικής του Τρόπου Ζωής», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Πόπη Καλαϊτζή.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής στο Αρεταίειο από τη doValue Greece βραβεύτηκε ως ενέργεια Εταιρικής Υπευθυνότητας στα βραβεία PR Awards, όπου τιμήθηκαν ενέργειες που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους αποτύπωμα.