ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στους ασθενείς με Covid

Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τις παθήσεις του αναπνευστικού.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Οι επιπτώσεις στους ασθενείς με Covid

Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδείνωνε τις επιπτώσεις της Covid.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση βίωσαν την Covid-19 σαν να ήταν 10 χρόνια μεγαλύτεροι.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί πρόσφατα σε πιο μολυσμένο αέρα πριν προσβληθούν από την ασθένεια, πέρασαν τέσσερις ημέρες περισσότερο στο νοσοκομείο, όπως και οι κατά 10 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η βελγική μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 300 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021 και έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μετρήθηκαν στο αίμα των ασθενών, συνδέονταν με 36% αύξηση του κινδύνου να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, έδειξε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κατά 23% αύξηση του κινδύνου θανάτου από Covid-19. Και στις δύο μελέτες, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν κάτω από τα αυτά που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί μέτρο υψίστης σημασίας για τον περιορισμό των ασθενειών και των θανάτων κατά τη διάρκεια μελλοντικών επιδημιών αναπνευστικών παθήσεων, της γρίπης συμπεριλαμβανομένης.

Ο καθαρότερος αέρας είχε για την υγεία τόσο μεγάλα οφέλη όσο και κάποιες από τις θεραπείες που χορηγήθηκαν στους ασθενείς με Covid-19.

Η Δρ. Zorana Jovanovic Andersen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής συγγραφέας της δανικής μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ευάλωτους. Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προληπτικών μέτρων για τις τρέχουσες και μελλοντικές πανδημίες, καθώς και μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των πανδημιών της εποχικής γρίπης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Respiratory Journal.