ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάζεται η πρώτη Βιοτράπεζα της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ

Την πρώτη Βιοτράπεζα της Β' Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας της ΕΜΒΙΕΕ και λειτουργεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νευρολογίας ΑΠΘ, Νικόλαου Γρηγοριάδη, θα εγκαινιάσει στις 8 Σεπτεμβρίου (ώρα 10:30 πμ) ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εγκαινιάζεται η πρώτη Βιοτράπεζα της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ
Biotechnology DNA structure of Human cell biology DNA strands molecular structure , Science background , 3D illustration Bigstock

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γρηγοριάδης, η Βιοτράπεζα είναι μια δομή στην οποία συντηρούνται βιολογικά δείγματα, όπως ορός, πλάσμα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, γενετικό υλικό από ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νευροεκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, όπως Αlzheimer, Parkinson, Πολλαπλή Σκλήρυνση, αυτοάνοσες εγκεφαλίτιδες, ALS (Νόσος του Κινητικού Νευρώνα), πολυνευροπάθειες, μυασθένεια, μυοπάθειες, κλπ.

Η Βιοτράπεζα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και εφαρμόζει πιστοποιημένες τυπικές διαδικασίες λειτουργίας (SOPs) για τη διασφάλιση αξιόπιστης συντήρησης των δειγμάτων με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές απαιτήσεις. Δέχεται δείγματα από Κλινικές του ΑΠΘ και στόχος είναι να διασυνδεθεί μελλοντικά με άλλες βιοτράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως επίσης και να εξυπηρετήσει και άλλες ειδικότητες της Ιατρικής. Δημιουργήθηκε με δαπάνες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΕΔΙΑΝ) και του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, με τη συμβολή του προέδρου του Τμήματος και Προέδρου της ΕΜΒΙΕΕ, καθηγητού Κυριάκου Αναστασιάδη. Η Βιοτράπεζα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα συμβολής του Τμήματος Ιατρικής και του ΑΠΘ στις αρχές λειτουργίας της Ιατρικής της Ακριβείας, με στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.