ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Δωρεάν εξετάσεις στις 27/9 στο Μετρό Συντάγματος

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη προκαλεί σοκ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Δωρεάν εξετάσεις στις 27/9 στο Μετρό Συντάγματος

Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ, ανακοινώθηκε ότι η καρδιαγγειακή νόσος κόστισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 282 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, κάτι που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη συλλογικής δράσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα για την καλύτερη καταπολέμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην Ελλάδα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης. «Ξοδεύονται μεγάλα ποσά για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά παρά ταύτα το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια πλήττουν δυστυχώς την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, επομένως η αξία της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας».

Με το δεδομένο ότι οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς σε ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένες ή και λανθασμένες, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία προσπαθεί διαχρονικά να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες κάθε ηλικίας ώστε να πάρουν στα χέρια τους την υγεία της καρδιάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει μεγάλη κοινωνική δράση -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου)- στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Πλατείας Συντάγματος, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (ώρες 10.00 π.μ.-04.00 μ.μ.).

Με κεντρικό σύνθημα «Με το χέρι στην καρδιά - Μάθε για την καρδιά σου και φρόντισέ την!», η ΕΚΕ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και να συμβουλευτούν τους καρδιολόγους-ιατρούς για θέματα της καρδιαγγειακής τους υγείας. Οι ιατροί θα τους παρέχουν κάθε ενημέρωση, αξιολογώντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν, ενώ -αν χρειαστεί- θα γίνονται κάποιες βασικές καρδιολογικές εξετάσεις. Στο κοινό θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, το σωστό τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, τον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής και τη σωστή διατροφή.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης κοινωνικής εκδήλωσης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιείται επίδειξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες από πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές.

Στόχος είναι τα παιδιά από μικρή ηλικία να ευαισθητοποιηθούν για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες και Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί -στη μετέπειτα ζωή τους- να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους. Τέλος επώνυμοι αθλητές και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυμναστηρίων, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Αθλητισμού, στις 11.30 θα αναδείξουν την αξία της ασφαλούς άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής από μικρή ηλικία.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσκαλεί κάθε πολίτη να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη κοινωνική δράση, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, να προσέλθει στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος ώστε να ενημερωθεί και να φροντίσει έμπρακτα για την καρδιαγγειακή του υγεία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)