ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελάχιστη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Καλά είναι τα νέα για τους λάτρεις του καναπέ, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ακόμη και οι πολύ σύντομες περίοδοι έντονης δραστηριότητας διάρκειας ενός έως τριών λεπτών, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Η ελάχιστη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα 25.000 Βρετανών οι οποίοι φορούσαν καταγραφείς κίνησης.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι δραστηριότητας που διαρκούσαν λιγότερο από 10 λεπτά, προκάλεσαν σημαντική μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, καθώς και των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πρόκειται για δραστηριότητες που για να τις εκτελέσει κάποιος πρέπει να φορέσει αθλητικά ρούχα και παπούτσια, είπε ο επικεφαλής της έρευνας Matthew Ahmadi, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, στην Αυστραλία.

«Τα οφέλη για την ενίσχυση της υγείας τους προέρχονταν από δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως το παιχνίδι με τα παιδιά, η κηπουρική και οι δουλειές του σπιτιού σε συνδυασμό με σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας», είπε ο Ahmadi.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα οφέλη για την υγεία που αποδίδονται στην άσκηση, μπορούν να επιτευχθούν και μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα, ειδικά για ενήλικες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασκούνται τακτικά», είπε.

Παρόλο που ακόμη και οι σύντομες περίοδοι έντονης δραστηριότητας είχαν οφέλη για την υγεία, όσο περισσότερη ήταν η άσκηση, τόσο το καλύτερο για τους συμμετέχοντες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που ασκούνταν για διαστήματα ενός λεπτού ή λιγότερο:

  • Όσοι ασκούνταν τακτικά για 5 έως 10 λεπτά, είχαν 52% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 41% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
  • Όσοι ήταν σωματικά δραστήριοι για 3 έως 5 λεπτά, είχαν 44% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 38% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
  • Οι άνθρωποι που κινούνταν για 1 έως 3 λεπτά, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η ένταση της δραστηριότητας είχε σημασία, έδειξαν τα ευρήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα άτομα που τρέμουν και φουσκώνουν εξαιτίας της έντασης της άσκησης για περίπου 10 δευτερόλεπτα ανά λεπτό, αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Ακόμη και περίοδοι μικρότερες του ενός λεπτού, συσχετίστηκαν με οφέλη για την υγεία εάν είχαν αυτό το χαρακτηριστικό, είπαν οι ερευνητές.

Λιγότεροι από 1 στους 5 μεσήλικες ασκούνται τακτικά.

Ο Ahmadi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 25.241 ενήλικες που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη υγείας στη Βρετανία. Επικεντρώθηκαν σε άτομα που δήλωσαν ότι δεν ασκούνται στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Αυτές οι σύντομες εκρήξεις μέτριας ή έντονης δραστηριότητας, είναι πιθανό να έχουν καρδιοπροστατευτική επίδραση, όπως βελτίωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο του σακχάρου, ενδυνάμωση του καρδιακού μυός και μείωση του οξειδωτικού στρες», είπε ο Ahmadi.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Public Health.