ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Γάζα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κώδωνας κινδύνου από τον Π.Ο.Υ. για την υγειονομική κρίση στην περιοχή, εν μέσω των πολεμικών εχθροπραξιών.

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Γάζα
Bigstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Ο χρόνος τελειώνει για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, εάν δεν μπορούν να παραδοθούν επειγόντως καύσιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες στην Λωρίδα της Γάζας εν μέσω πλήρους αποκλεισμού.

Τρομερά τα προβλήματα υγείας στη Γάζα

Τα νοσοκομεία έχουν μόνο λίγες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα, καθώς αναγκάζονται να κάνουν όσο μεγαλύτερη οικονομία μπορούν στα καύσιμα και βασίζονται σε γεννήτριες για να συντηρήσουν τις πιο κρίσιμες λειτουργίες. Ακόμη και αυτές οι λειτουργίες, όμως, θα σταματήσουν σε λίγες μέρες, όταν τα αποθέματα καυσίμων εξαντληθούν. Ο αντίκτυπος θα ήταν καταστροφικός για τους πιο ευάλωτους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, εκείνων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των νεογνών που είναι σε θερμοκοιτίδες.

Καθώς οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας, οι έντονες ελλείψεις ιατρικών προμηθειών επιδεινώνουν την κρίση, περιορίζοντας την ικανότητα ανταπόκρισης των ήδη εξαντλημένων πόρων στα νοσοκομεία, για τη θεραπεία ασθενών και τραυματιών.

Η κατάσταση έχει επίσης διαταράξει σοβαρά την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μαιευτικής περίθαλψης, της διαχείρισης μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις και της θεραπεία κοινών λοιμώξεων, καθώς όλες οι υγειονομικές εγκαταστάσεις αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα στη σωτήρια επείγουσα περίθαλψη.

Κώδωνας κινδύνου για άμεση και ασφαλή πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας

Η πρόσβαση των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στο πεδίο παρεμποδίζεται σοβαρά από ζημιές στις υποδομές. Ο Π.Ο.Υ. έχει τεκμηριώσει 34 επιθέσεις κατά μονάδων υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από το περασμένο Σάββατο που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εργαζομένων στον τομέα της υγείας εν ώρα καθήκοντος, 16 τραυματισμούς και ζημιές σε 19 εγκαταστάσεις υγείας και 20 ασθενοφόρα.

Χωρίς την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα -ειδικά υπηρεσίες υγείας, ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, καθαρό νερό και καύσιμα- οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί και λοιποί πάροχοι υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων στην περιοχή. Κάθε χαμένη ώρα θέτει περισσότερες ζωές σε κίνδυνο.

Τι ζητάει ο Π.Ο.Υ.

Ο Π.Ο.Υ. ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και των πολιτών από επιθέσεις. Ο Π.Ο.Υ. ζητά επίσης την άμεση δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση για προμήθειες υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για το προσωπικό, και την εκκένωση ασθενών και τραυματιών. Επαναλαμβάνει περαιτέρω την έκκλησή του για σεβασμό και προστασία της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Π.Ο.Υ. δηλώνει έτοιμος να στείλει άμεσα προμήθειες υγείας μέσω του εφοδιαστικού του κόμβου στο Ντουμπάι και να συνεργαστεί με εταίρους για να διασφαλίσει ότι μπορούν να φτάσουν στην Λωρίδα της Γάζας μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα. Η επείγουσα πρόσβαση μέσω αυτής της οδού είναι απαραίτητη, ώστε ο ΠΟΥ και άλλες ανθρωπιστικές υπηρεσίες να μπορούν να δράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν στη διάσωση ζωών.