ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλήνιο Συνέδριο 2023: 40 χρόνια ΕΣΥ, η επόμενη μέρα

Σινάνη Αικατερίνη

Σε μία εβδομάδα από σήμερα ξεκινάει τις εργασίες του το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023, με τίτλο «40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΥ - Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.), με την υποστήριξη πολλών επιστημονικών φορέων.

Πανελλήνιο Συνέδριο 2023: 40 χρόνια ΕΣΥ, η επόμενη μέρα

Το Συνέδριο πραγματοποιείται φέτος αποκλειστικά με φυσική παρουσία, από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Έξι προσυνεδριακά φροντιστήρια, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, για τα στελέχη του τομέα της Υγείας θα πραγματευτούν τις εξελίξεις που αφορούν (1) την Πρόσβαση Φαρμάκων στην Αγορά, (2) τα Εργαλεία Μέτρησης της Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, (3) την Κωδικοποίηση και τιμολόγηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας με το σύστημα DRG, (4) τον Εκσυγχρονισμό και την Εναρμόνιση της Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και τα Διεθνή Πρότυπα, (5) τα Εργαλεία και τους Δείκτες για την Αξιολόγηση της Διοίκησης των Νοσοκομείων και (6) τα Νέα Πρότυπα Υπηρεσιών και Προϊόντων Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή.

Στις επόμενες τρεις ημέρες (5-7 Δεκεμβρίου) 200 Έλληνες και ξένοι ομιλητές, σε 10 ομιλίες και 30 στρογγυλά τραπέζια θα αναλύσουν μείζονα θέματα για την πρωτοβάθμια και τη νοσοκομειακή φροντίδα, τη βιοϊατρική και φαρμακευτική τεχνολογία, την ψηφιακή υγεία, την πρόληψη και την δημόσια υγεία. Παράλληλα 112 νέοι ερευνητές θα παρουσιάσουν το έργο τους πάνω στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου: Πολιτικές Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία, Έρευνα Υπηρεσιών Υγείας, Οικονομική Αξιολόγηση Φαρμάκου και Τεχνολογίας Υγείας, Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας, Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Οικονομικά της Υγείας και Πληροφορική της Υγείας.

Το Συνέδριο φέτος συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην πορεία του, το ΕΣΥ χαρακτηρίστηκε από σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και μεγάλες υστερήσεις. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την μετα-πανδημική του πορεία αναδεικνύονται πολλά, δύσκολα και εξαιρετικά επίκαιρα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει το Συνέδριο μέσα από τις εργασίες του: προαπαιτούμενα για την αναδιάρθρωσή του, μέτρα διασφάλισης της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του, πιθανές αλλαγές στη χρηματοδότησή του τομέα της υγείας, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τον ρόλο των πολιτών και των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει να αποτιμηθεί η εξέλιξη της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας, η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες για την αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη και να αξιολογηθεί ο τρόπος υιοθέτησης της καινοτομίας. Κρίσιμη ακόμη είναι η αξιολόγηση της ιατροφαρμακευτικής τεχνολογίας, οι αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και ο προσδιορισμός εθνικής πολιτικής για το φάρμακο και τις τεχνολογίες της υγείας.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάζοντας την πρόκληση της εφαρμογής της «Νέας Δημόσιας Υγείας», συνεχίζοντας με μία ευρεία συζήτηση με σημαντικούς ειδικούς του πεδίου. Την ίδια ημέρα θα υπάρξει μια σειρά συνεδριών για τα μείζονα χρόνια νοσήματα και πιο συγκεκριμένα για τα καρδιαγγειακά, την παχυσαρκία και τον καρκίνο. Ακόμη θα παρακολουθήσουμε την απονομή του πρώτου Βραβείου «Γιάννης Κυριόπουλος» στον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της υγείας στην Ελλάδα.

Τη δεύτερη μέρα θα ανοίξει με την ομιλία της η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, που θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία, ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τα οικονομικά των νοσοκομείων και τη μετάβαση τους στη νέα εποχή, την αποζημίωση των βιοδεικτών και την πρόσβαση του φαρμάκου στην αγορά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μετά από 40 χρόνια ΕΣΥ. Στη συνέχεια θα αναλυθούν η εθνική πολιτική για το φάρμακο, η στρατηγική για την φαρμακευτική νοσοκομειακή περίθαλψη, η μέτρηση και η αξιολόγηση της ποιότητας στη φροντίδα υγείας αλλά και η παρουσίαση συνεργατικών λύσεων για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Μία εμβληματική συνεδρία για τα 40 χρόνια του ΕΣΥ με τη συμμετοχή πολιτικών που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του -όπως ο σημερινός Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος-, πανεπιστημιακών και λειτουργών του, θα αποτελέσει τον καλύτερο προάγγελο για το ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στον Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υπέρμαχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η τρίτη ημέρα θα περιλαμβάνει συνεδρίες για την Ψηφιακή Υγεία, το ανθρώπινο δυναμικό, την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και την εισαγωγή της φαρμακευτικής καινοτομίας (Horizon Scanning, Innovation Fund, Managed Entry Agreements) με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας Άρη Αγγελή. Το οικονομικό περιβάλλον αλλά και τις δυνατότητες της χρηματοδότησης του συστήματος για την καθολική κάλυψη θα περιγράψουν ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Αλέξης Πατέλης, ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Βασιλική Λοΐζου. Τη διεθνή οπτική για μια ολιστική προσέγγιση των αποτελεσμάτων για την υγεία πέρα από την οικονομική τους διάσταση θα μας παρουσιάσει η Malina Müller, Head, Research Field Health Economics, WifOR Institute, ενώ ο George Valiotis, Executive Director, European Health Management Association (EHMA), θα μιλήσει για τη βελτίωση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία.

Από το βήμα του συνεδρίου θα περάσουν και θα εκθέσουν τις απόψεις τους πολύ σημαντικοί άνθρωποι της επιστήμης, της πολιτικής, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι οι: Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α, ο καθηγητής πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. Δημήτριος Μπούμπας, πρόεδροι πολλών επιστημονικών εταιρειών και ινστιτούτων, κ.α.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Αθανασάκης, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κυριάκος Σουλιώτης μαζί με όλους τους συντελεστές του συνεδρίου, θα καλωσορίσουν όλα τα στελέχη του τομέα της υγείας σε αυτό το εμβληματικό συνέδριο που όπως κάθε χρόνο θα προχωρήσει τον διάλογο για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ στην Ελλάδα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου για περισσότερες λεπτομέρειες για τους Ομιλητές και το Πρόγραμμα: https://www.healthpolicycongress.gr/