ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί πολλές μητέρες έχουν ίδιο μήνα γέννησης με τα παιδιά τους!

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μοιράζεστε τον μήνα των γενεθλίων σας με το παιδί σας ή με την δική σας μητέρα;

Γιατί πολλές μητέρες έχουν ίδιο μήνα γέννησης με τα παιδιά τους!
Bigstock

Είναι ένα εκπληκτικά κοινό φαινόμενο, σύμφωνα με μια νέα πρόσφατη μελέτη που αποκάλυψε μοτίβα στην εποχικότητα των ανθρώπινων γεννήσεων.

Αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά τον ίδιο μήνα με τη δική τους γέννηση και ότι οι γεννήσεις μέσα στην ίδια οικογένεια τείνουν να συγκεντρώνονται σε έναν δεδομένο μήνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα αφότου αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερες από 10 εκατομμύρια τοκετούς στη Γαλλία και την Ισπανία. Επρόκειτο για γεννήσεις από το 1980 έως το 1983 και από το 2016 έως το 2019 στην Ισπανία και από το 2000 έως το 2003 και από το 2010 έως το 2013 στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Population Studies.

“Τα αποτελέσματά μας έδειξαν την ύπαρξη ομοιότητας όχι μόνο μεταξύ των εποχών γέννησης των γονέων και των παιδιών, αλλά και μεταξύ των εποχών γέννησης των δύο γονέων και μεταξύ των εποχών γέννησης αδελφών. Αυτό εξηγεί εν μέρει τη σταθερότητα των εποχιακών προτύπων με την πάροδο του χρόνου”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τι είναι η εποχικότητα των γεννήσεων

Παρατήρησαν ότι οι γεννήσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα τείνουν να ακολουθούν ένα μοτίβο, όπου ορισμένες εποχές του έτους συμβαίνουν περισσότερες γεννήσεις από άλλες. Αυτή η εποχιακή διακύμανση του ποσοστού γεννήσεων στον άνθρωπο είναι γνωστή ως εποχικότητα των γεννήσεων.

Ωστόσο, όταν τα δεδομένα γεννήσεων ομαδοποιήθηκαν με βάση τον μήνα γέννησης των μητέρων, οι ερευνητές δεν είδαν το αναμενόμενο μοτίβο. Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση των γεννήσεων τον Ιανουάριο μεταξύ της ομάδας των μητέρων που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο και ούτω καθεξής. Υπήρχαν 4,6% περισσότερες γεννήσεις από το αναμενόμενο κατά τις οποίες η μητέρα και το παιδί είχαν τον ίδιο μήνα γέννησης. Το αποτέλεσμα ήταν συνεπές και στις δύο χώρες και στις τέσσερις χρονικές περιόδους που εξετάστηκαν για την μελέτη.

“Αυτό ίσχυε επίσης για τα αδέρφια (υπήρχαν 12,1% περισσότερες γεννήσεις από το αναμενόμενο, όπου δύο διαδοχικά αδέρφια είχαν τον ίδιο μήνα γέννησης), τους γονείς με τον ίδιο μήνα γέννησης (4,4% περισσότερες γεννήσεις) και όταν ένα παιδί είχε τον ίδιο μήνα γέννησης με τον πατέρα του (2% περισσότερες γεννήσεις)”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πώς εξηγείται το περίεργο αυτό φαινόμενο

Η ομάδα αποδίδει το φαινόμενο σε κοινά κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των μελών της οικογένειας. Παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα τροφής και η έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός ατόμου. Άνθρωποι με παρόμοιο υπόβαθρο είναι γνωστό ότι ζευγαρώνουν και είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ορισμένες περιόδους του έτους, εξήγησαν οι ερευνητές.

"Τι θα μπορούσε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθούν μέλη της οικογένειας την ίδια εποχή; Οι πιθανές εξηγήσεις φαίνεται να είναι κοινωνικές και βιολογικές", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Adela Recio Alcaide, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Alcala.

“Συζητούμε την τάση των μελών της ίδιας οικογένειας να γεννιούνται την ίδια εποχή ως αποτέλεσμα δύο γεγονότων:

  1. πρώτον, ότι διαφορετικές κοινωνικοδημογραφικές ομάδες παρουσιάζουν διαφοροποιημένα πρότυπα γεννήσεων και
  2. δεύτερον, ότι οι συγγενείς μοιράζονται κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά

Τέλος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η περίοδος γέννησης σχετίζεται με οικογενειακά χαρακτηριστικά και ότι αυτά θα πρέπει να ελέγχονται κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων του μήνα γέννησης στα επακόλουθα κοινωνικά/υγειονομικά αποτελέσματα”, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι η ανάλυση προϋποθέτει μια “ανεξαρτησία των αποτελεσμάτων”, αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι υπάρχει μια “εξάρτηση των αποτελεσμάτων εντός των οικογενειών”, η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα ευρήματα. Ωστόσο, όταν η ομάδα επανέλαβε την ανάλυση αφότου ελήφθη υπόψιν και αυτή η παράμετρος, τα αποτελέσματα ήταν πολύ παρόμοια.

Πηγή: medicaldaily.com