ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η οπτική του ασθενούς στη θεραπεία σοβαρών νόσων: Το βίντεο που συγκλονίζει τους γιατρούς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ομάδα End-of-Life Essentials στο πανεπιστήμιο Flinders δημιούργησε το βίντεο “The Patient's Perspective” για να τονίσει ότι η συμβολή των ασθενών είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της κατανόησης ασθενών και των οικογενειών τους στο τέλος της ζωής.

Η οπτική του ασθενούς στη θεραπεία σοβαρών νόσων: Το βίντεο που συγκλονίζει τους γιατρούς

Το The Patient's Perspective αφηγείται την ιστορία μιας σοβαρής ασθένειας από την οπτική γωνία ενός ασθενούς για να ρίξει φως στη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. "Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της επίδρασης που έχουν οι αλληλεπιδράσεις και η εργασία μας στους ασθενείς", εξηγεί η επικεφαλής του End-of-Life Essentials, αναπληρώτρια καθηγήτρια, δρ. Kim Devery.

"Αυτό το βίντεο κινουμένων σχεδίων παρέχει μια συγκινητική αφήγηση από την οπτική γωνία ενός θαρραλέου ατόμου που έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας σοβαρής ασθένειας. Η ασθενής αφηγείται στιγμές που ένιωσε ότι η ασθένειά της (σ.σ καρκίνος) την καθόρισε και ως άτομο, την έκανε ευάλωτη και αποπροσανατολισμένη. Μοιράζεται επίσης την εγκάρδια περίπτωση όπου οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου αφιέρωσαν χρόνο για να συνδεθούν αληθινά μαζί της, βλέποντάς τη γι' αυτό που πραγματικά είναι, πέρα από την ασθένειά της”, προσθέτει.

Η δρ. Devery πιστεύει ότι η κυκλοφορία αυτού του νέου βίντεο σηματοδοτεί μια σημαντική έκκληση για δράση προς τους επαγγελματίες υγείας ως προς την καθοδήγηση και φροντίδα των ασθενών.

Πάρα πολλοί βαριά νοσούντες περνούν τις τελευταίες τους στιγμές σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Είναι μια αληθινή πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας, όταν παρέχουν φροντίδα σε ευάλωτα άτομα που αντιμετωπίζουν προοδευτική σοβαρή ασθένεια.

"Το βίντεο The Patient's Perspective μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες υγείας. Στόχος του είναι να ρίξει φως στις βαθιές στιγμές που το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης συνδέεται αυθεντικά με τους ασθενείς, ενισχύοντας την ανθρωπιά στην καρδιά της υγειονομικής περίθαλψης", λέει η δρ.Devery.

Το βίντεο έχει ήδη λάβει καταπληκτικά σχόλια από τη δημόσια κυκλοφορία του στις 11 Οκτωβρίου. Ειδικοί το επαινούν ως “το καλύτερο βίντεο που είδαν ποτέ σχετικά με την εμπειρία της διάγνωσης καρκίνου και την αξία της καλοσύνης από επαγγελματίες υγείας που σας βλέπουν ως άνθρωπο και όχι ως ασθενή και δείχνουν την κατάλληλη φροντίδα”.

Είμαι 10 χρόνια επιζών του καρκίνου, ωστόσο βλέποντας αυτό, με άγγιξε βαθιά", είπε κάποιος άλλος.

Έχει επίσης διεθνή απήχηση στο ιατρικό κοινό: "Αυτό το ισχυρό βίντεο αποτυπώνει αυθεντικά τη φωνή των ασθενών, υπενθυμίζοντάς μας να μην επιτρέψουμε ποτέ στην ασθένεια να επισκιάσει την προσωπικότητα. Μέσα στον συχνά τρομακτικό λαβύρινθο της σύγχρονης ιατρικής, αυτό το μήνυμα δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο και αυτό που πρέπει να ακουστεί", λέει ο διακεκριμένος καθηγητής Harvey Max Chochinov, ανώτερος επιστήμονας στο CancerCare Manitoba Research Institute του Καναδά.

Πηγή: medicalxpress.com