ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες επικίνδυνες ουσίες θα καταργηθούν στις συσκευασίες των τροφίμων

Τα PFAS είναι μια ποικίλη ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στις συσκευασίες τροφίμων διότι είναι ανθεκτικές στο λίπος, το νερό και τη θερμότητα.

Ποιες επικίνδυνες ουσίες θα καταργηθούν στις συσκευασίες των τροφίμων

Τα παντοτινά χημικά, δηλαδή οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και χρειάζονται χρόνια για να διασπαστούν.

Μόλις απορριφθούν, μπορούν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον και να συσσωρευτούν στο έδαφος, τα ποτάμια και τις λίμνες. Οι ουσίες αυτές μπορούν επίσης να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω του πόσιμου νερού η των τροφίμων και έχουν ήδη ανιχνευθεί στο ανθρώπινο αίμα και το μητρικό γάλα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε διάφορα PFAS. Για παράδειγμα, οι εν λόγω ουσίες έχουν συνδεθεί με διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη γονιμότητα σε μελέτες σε ζώα, ανθρώπους και κύτταρα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα παντοτινά χημικά δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον στις συσκευασίες τροφίμων που πωλούνται στη χώρα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα PFAS που χρησιμοποιούνται σε περιτυλίγματα fast-food, σε σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων και σε σακούλες για τροφές κατοικίδιων ζώων. Η ανακοίνωση του FDA σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εθελοντικής σταδιακής κατάργησης των υλικών αυτών από τους κατασκευαστές συσκευασιών τροφίμων στις ΗΠΑ.

Η ενέργεια αυτή θα εξαλείψει τη «σημαντικότερη πηγή διατροφικής έκθεσης σε PFAS», δήλωσε ο Τζιμ Τζόουνς, αναπληρωτής επίτροπος για τα τρόφιμα στον FDA. Οι εταιρείες δήλωσαν στον FDA ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες για την πλήρη εξάντληση της προσφοράς των προϊόντων αυτών στην αγορά μετά την τελική ημερομηνία πώλησής τους. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις εταιρείες απέσυραν σταδιακά τα προϊόντα ταχύτερα από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει, σημείωσε ο οργανισμός.

Αυτή η προσπάθεια του FDA αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς συνεχίζουμε να επανεκτιμούμε τις χημικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα, δήλωσε ο Τζόουνς.

Η ανακοίνωση του FDA τον Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας. Ως αρχικό βήμα το 2020, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους κατασκευαστές για την εθελοντική σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορισμένων PFAS στις συσκευασίες τροφίμων, όπως οι λιποδιαλυτικοί παράγοντες σε προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι. Ο στόχος ήταν η σταδιακή κατάργηση αυτών των προϊόντων εντός τριών ετών.

Η νέα ανακοίνωση του FDA σηματοδοτεί μια «τεράστια νίκη για το κοινό», δήλωσε στην Washington Post ο Γκράμ Πίσλι, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, ο οποίος μελετά τα PFAS.

«Κανείς δεν διαβάζει το περιτύλιγμα του χάμπουργκερ του για να δει αν έχει PFAS ή όχι», δήλωσε ο ερευνητής. «Είναι μια τεράστια νίκη το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το πού καταλήγει», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αν και οι συσκευασίες τροφίμων είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εκτίθενται στα PFAS μέσω της διατροφής τους, υπάρχουν επίσης «πολλές πηγές PFAS στο περιβάλλον μας», δήλωσε η Δρ. Σίλα Σατιαναραγιάνα, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Αυτές περιλαμβάνουν το πόσιμο νερό και τα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικών τα οποία μπορεί να έχουν εκτεθεί σε PFAS με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Στην ανακοίνωσή του ο FDA αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διεξάγει έρευνες και να επικαιροποιεί τις αξιολογήσεις του χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη επιστήμη για να διασφαλίσει ότι οι οδηγίες του σχετικά με τον κίνδυνο θα συνεχίσουν να είναι ακριβείς.

Πηγή: Live Science