ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πιο θανατηφόρο σπήλαιο στον κόσμο: Γενέτειρα των ιών Ebola και Marburg

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το Kitum έχει την φήμη το πιο θανατηφόρου σπηλαίου στον κόσμο και, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

Το πιο θανατηφόρο σπήλαιο στον κόσμο: Γενέτειρα των ιών Ebola και Marburg

Το βαθύ σπήλαιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες διευρύνθηκε από ελέφαντες, έγινε καταφύγιο για νυχτερίδες που μεταφέρουν τρομακτικές ασθένειες.

Kitum: Το πιο θανατηφόρο σπήλαιο στον κόσμο

Το σπήλαιο Kitum βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Mount Elgon στην Κένυα. Τα τοιχώματα είναι γεμάτα με γρατζουνιές και σημάδια. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν από ανθρώπους που αναζητούσαν πολύτιμους λίθους ή χρυσό. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι οφείλονται σε ελέφαντες.

Επίσης, το σπήλαιο αποδείχθηκε ότι ήταν η γενέτειρα για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους ιούς που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιοί Εμπόλα και Μάρμπουργκ ξεκίνησαν ακριβώς εκεί.

Ένας Γάλλος μηχανικός που εργαζόταν σε ένα γειτονικό διυλιστήριο ζάχαρης ήρθε σε επαφή με τον ιό Marburg το 1980, ενώ εξερευνούσε το σπήλαιο Kitum. Πέθανε γρήγορα σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι.

Ένα βιβλίο για την υπόθεση χαρακτήριζε την ταχεία κατάρρευση του άνδρα από αιμορραγικό πυρετό “σαν το πρόσωπο να έλιωνε και να έπεφτε από το κρανίο”, με τους συνδετικούς ιστούς να διαλύονται και το πρόσωπό του να φαίνεται σαν να κρέμεται από τα οστά του κρανίου.

Επτά χρόνια αργότερα, ένας Δανός μαθητής σε διακοπές με την οικογένειά του έγινε το επόμενο θύμα της σπηλιάς Kitum. Το αγόρι πέθανε από τον ιό Ravn, έναν παρόμοιο αιμορραγικό ιό.

Το σπήλαιο Kitum έχει γίνει έδαφος αναπαραγωγής ζωονοσογόνων οργανισμών, λόγω των πολύτιμων αλμυρών ορυκτών που περιέχει, τα οποία προσελκύουν όχι μόνο ελέφαντες αλλά και βουβάλους, αντιλόπες, λεοπαρδάλεις και ύαινες της δυτικής Κένυα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ελέφαντες έχουν επανειλημμένα επεκτείνει και εμβαθύνει το σπήλαιο βάθους 180 μέτρων, μόνο για να το δουν εν τέλει να μετατρέπεται σε σπίτι για νυχτερίδες που μεταφέρουν θανατηφόρες για τον άνθρωπο ασθένειες.

Το σπήλαιο Kitum θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να γίνει γενέτειρα μιας επόμενης πανδημίας: του ιού Marburg. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ο ιός Marburg είναι “επιρρεπής σε επιδημίες”.

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι μια άκρως λοιμογόνος νόσος που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Η πάθηση βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει την ικανότητα του σώματος να λειτουργεί. Ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Ebola και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με επαφή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και από νυχτερίδες που βρίσκονται σε όλη την κεντρική Αφρική. Το άγγιγμα πετσετών ή άλλων αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους.

Ο ιός Marburg μπορεί να χρειαστούν έως και 21 ημέρες για να επωαστεί σε ένα μολυσμένο άτομο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν, ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια μοιάζουν αρχικά με εκείνα άλλων τροπικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο Εμπόλα.

Οι ασθενείς συχνά έχουν ανέκφραστα πρόσωπα και βαθουλωμένα μάτια, κάνοντάς τους να φαίνονται τρομακτικοί. Σε μεταγενέστερα στάδια, όμως, προκαλεί αιμορραγία από διάφορα ανοίγματα, όπως τον κόλπο, τα μάτια, την μύτη και τα ούλα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για τον ιό Μάρμπουργκ. Οι γιατροί εστιάζουν σε φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και ενυδάτωση, για να κρατούν τους ασθενείς ζωντανούς όσο περισσότερο γίνεται.

Πηγή: sciencetimes.com