ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ελέγχουμε αν το πιεσόμετρο έχει προδιαγραφές σωστής μέτρησης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση συνιστούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) με χρήση πιεσόμετρου που έχει περάσει τον έλεγχο επικύρωσης για ακρίβεια μετρήσεων.

Πώς ελέγχουμε αν το πιεσόμετρο έχει προδιαγραφές σωστής μέτρησης
Bigstock

Υπάρχουν πιεσόμετρα που δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές επικύρωσης και εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, “ξεγλιστρώντας” από τις ρυθμιστικές αρχές με έξυπνο μάρκετινγκ και πώληση. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Έτσι, οι καταναλωτές (ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, υπάλληλοι προμηθειών και ευρύ κοινό) μπορεί να αγοράσουν άθελά τους κάποιο πιεσόμετρο που δεν έχει περάσει τα απαραίτητα τεστ επικύρωσης για ακρίβεια μετρήσεων και είναι πιο πιθανό να δείχνει λανθασμένες μετρήσεις. Από την στιγμή που αυτό δεν είναι γνωστό ευρέως, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους καταναλωτές να διακρίνουν τα επικυρωμένα από τα μη επικυρωμένα πιεσόμετρα.

Για τους παραπάνω λόγους, στόχος αυτού του άρθρου είναι να σας παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς να ελέγξετε εάν το πιεσόμετρο που έχετε στο σπίτι έχει περάσει τα σχετικά τεστ ακρίβειας μετρήσεων.

Πώς να ελέγξετε αν το πιεσόμετρό σας έχει σωστές προδιαγραφές

Η διαδικασία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση διαδικτυακής αναζήτησης των καταλόγων των πιεσόμετρων, που έχουν αξιολογηθεί από επίσημους φορείς. Μόνο τα πιεσόμετρα που έχουν επικυρωθεί σωστά συνιστώνται για μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν διάφορες διαδικτυακές λίστες πιεσόμετρων, αρκετές είναι συγκεκριμένες για κάθε χώρα και δύο είναι γενικές (διεθνείς) καταχωρίσεις. Επειδή τα πιεσόμετρα μπορεί να διατεθούν στην αγορά χρησιμοποιώντας εναλλακτικές ονομασίες μοντέλων σε διαφορετικές χώρες, εάν δεν βρείτε το δικό σας πιεσόμετρο σε μία λίστα, αξίζει τον κόπο να το διασταυρώσετε με μια δεύτερη.

Οι δύο διεθνείς λίστες για τα επικυρωμένα πιεσόμετρα είναι οι ιστοσελίδες:

Έλεγχος μέσω του μητρώου πιεσόμετρων STRIDE BP

  1. Κάντε κλικ ΕΔΩ: https://www.stridebp.org/bp-monitors/
  2. Αναζήτηση: Πληκτρολογήστε στο πεδίο SEARCH το ακριβές μοντέλο του πιεσόμετρου. Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε μόνο το όνομα του κατασκευαστή και να εντοπίσετε το μοντέλο από την λίστα που θα εμφανιστεί.
stride1.jpg

Αν το μοντέλο υπάρχει κάτω από το “Device Description”, τότε είναι ένα επικυρωμένο πιεσόμετρο.

stride2.jpg

Αν το μοντέλο ΔΕΝ υπάρχει κάτω από το “Device Description” τότε το πιεσόμετρο ΔΕΝ είναι επικυρωμένο.

Έλεγχος μέσω του μητρώου πιεσόμετρων MEDAVAL

medaval1.jpg

Στο κοινό πεδίο αναζήτησης στην Google πληκτρολογήστε το μοντέλο του πιεσόμετρου και μετά βάλτε την λέξη “Medaval”.

medaval2.jpg

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο με την αξιολόγηση του πιεσόμετρου από την Medaval. Αγνοήστε κάθε άλλη διαφήμιση/προώθηση ενδεχομένως εμφανιστεί στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης.

medaval3.jpg

“Κατεβείτε” προς τα κάτω στην σελίδα μέχρι να βρείτε την έκθεση αξιολόγησης και ψάξτε τα πεδία Medaval assessment και Recommendation.

Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov, menzies.utas.edu.au