ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νέος υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (26/6) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με τη θέση του υπουργού Υγείας να καταλαμβάνεται από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Νέος υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού βρίσκεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, όπου μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, όπως έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμπεριλαμβανομένων 10.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη στελέχωση του ΕΣΥ και τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να περιοριστούν οι λειτουργικές αδυναμίες που παρατηρούνται.

Επίσης, θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά από προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση όπως οι ανισότητες, ο προσωπικός γιατρός, τα ασθενοφόρα και οι υποχρεωτικές επιστροφές.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει ποντιακή καταγωγή. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά.

Έχει διατελέσει σε πολλές υπουργικές θέσεις τόσο επί ΠΑΣΟΚ από το 1994 όσο και επί ΝΔ μετά το 2019. Έχει συνδέσει το όνομα του με 3 μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Το γεγονός ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει βαρύνουσα σημασία στο νέο ρόλο του, καθώς το ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, έχει σχετική εμπειρία για το χώρο του φαρμάκου καθώς ως υφυπουργός Εμπορίου είχε εμπλοκή με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ποια είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Όσον αφορά την κα Αγαπηδάκη, έχει διατελέσει Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και γενική γραμματέας δημόσιας υγείας. Πρόσφατα, εκλέχθηκε βουλευτής και μάλιστα ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας.

Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος γεννήθηκε το 1957 στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καβάλα. Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

Από το 1985 υπήρξε μέλος της ΔΗΑΝΑ και το 1993 υποψήφιος βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2004 – 2005 και της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2007 – 2009. Το 2009 διατέλεσε συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την περίοδο 2004 – 2009 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Υπήρξε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ποιος είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid -19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».