ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μακροχρόνια χρήση παυσίπονων: Ποιος ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

"Είναι σαφές ότι η διαχείριση του χρόνιου πόνου στους νέους πρέπει να βελτιστοποιηθεί", λένε οι ερευνητές.

Μακροχρόνια χρήση παυσίπονων: Ποιος ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία
Bigstock

Η μακροχρόνια χρήση παυσίπονων σε άτομα κάτω των 25 ετών αυξάνει τον κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Regional Health – Europe, υποδηλώνουν ότι το 29% των ατόμων κάτω των 25 ετών με χρόνιο πόνο ήταν πιθανό να αναπτύξουν ψυχική ασθένεια στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, ο κίνδυνος ψυχικής ασθένειας αυξήθηκε στο 46% όταν έπαιρναν παυσίπονα με ιατρική συνταγή.

Ο χρόνιος πόνος είναι μια κατάσταση επίμονου πόνου που επηρεάζει την καθημερινή ζωή του πάσχοντος ατόμου. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω πολλών καταστάσεων όπως αρθρίτιδα, τραυματισμοί ή καρκίνος. Η διαχείριση του πόνου περιλαμβάνει τον εντοπισμό του υποκείμενου ζητήματος και τη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παυσίπονων φαρμάκων.

Οι ερευνητές της μελέτης παρατήρησαν επίσης μια σχέση μεταξύ της λήψης συνταγογραφούμενων παυσίπονων σε νεαρή ηλικία και της αυξημένης χρήσης οπιοειδών στην μετέπειτα ζωή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι έπαιρναν παυσίπονα διέτρεχαν 82% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάχρηση ουσιών.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα αφότου έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως το φύλο, η στέρηση, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η ηλικία, προηγούμενη ψυχική ασθένεια και η προηγούμενη κατάχρηση ουσιών.

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα υγείας 853.625 συμμετεχόντων μεταξύ έως 24 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 115.101 είχαν χρόνιο πόνο, 20.298 έπαιρναν επαναλαμβανόμενες συνταγές για παυσίπονα και 11.032 είχαν διαγνωστεί με χρόνιο πόνο και τους είχαν συνταγογραφηθεί παυσίπονα.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια κατά μέσο όρο μετά την ηλικία των 25 ετών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 11.644 συμμετέχοντες ανέπτυξαν κατάχρηση ουσιών, 143.838 είχαν κακή ψυχική υγεία και 77.337 έλαβαν τουλάχιστον μία συνταγή οπιοειδών.

Τι λένε οι ερευνητές

"Είναι σαφές ότι η διαχείριση του χρόνιου πόνου στους νέους πρέπει να βελτιστοποιηθεί. Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία του πόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από φάρμακα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάρτηση από συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην μετέπειτα ζωή. Πρέπει να σταθμίσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη από τη συνταγογράφηση παυσίπονων σε νεαρή ηλικία και να ενθαρρύνουμε την εξέταση άλλων αναγνωρισμένων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων διαχείρισης χωρίς χρήση φαρμάκων”, δήλωσε ο δρ. Andrew Lambarth, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

"Αυτές οι τάσεις είναι ανησυχητικές καθώς τα άτομα κάτω των 25 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική χρήση παυσίπονων για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια υπερβολική εξάρτηση από τα παυσίπονα στην ενήλικη ζωή”, σημείωσε η καθηγήτρια Reecha Sofat, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Πηγή: medicaldaily.com