ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς συνδέεται η θερμοκρασία του σώματος με την κατάθλιψη

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε ωφελήσει την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Πώς συνδέεται η θερμοκρασία του σώματος με την κατάθλιψη

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος προκαλεί κατάθλιψη.

Είναι επίσης άγνωστο αν η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος που παρατηρείται στα άτομα με κατάθλιψη, αντανακλά μειωμένη ικανότητα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος, αυξημένη παραγωγή θερμότητας λόγω μεταβολικών διεργασιών ή συνδυασμό των δύο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που φορούσαν συσκευή μέτρησης της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ ανέφεραν επίσης καθημερινά τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Η επτάμηνη μελέτη ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και περιλάμβανε δεδομένα από 106 χώρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, συνδέονταν με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Τα δεδομένα για τη θερμοκρασία του σώματος έδειξαν επίσης μια τάση προς υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης σε άτομα των οποίων η θερμοκρασία είχε μικρότερη διακύμανση κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια νέα μέθοδος θεραπείας της κατάθλιψης, δήλωσε η Ashley Mason, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο. Μικρός αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι η χρήση υδρομασάζ ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, πιθανώς μέσω της ενεργοποίησης της διαδικασίας αυτοψύξης του σώματος, για παράδειγμα μέσω της εφίδρωσης.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, η θέρμανση των ανθρώπων μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που διαρκεί περισσότερο από την απλή άμεση ψύξη των ανθρώπων, όπως μέσω ενός παγωμένου ντους», δήλωσε η Mason, η οποία είναι επίσης κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Ολιστικής Υγείας Osher του Πανεπιστημίου.

«Τι θα γίνει αν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων με κατάθλιψη για να χρονομετρήσουμε σωστά τις θεραπείες που βασίζονται στη θερμότητα; Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη συσχέτιση της θερμοκρασίας του σώματος -η οποία αξιολογείται τόσο με μεθόδους αυτοαναφοράς όσο και με φορητούς αισθητήρες- και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ένα γεωγραφικά ευρύ δείγμα. Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών κατάθλιψης, είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες μιας νέας θεραπευτικής οδού» κατέληξε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.