ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η δραστηριότητα που απομακρύνει το στρες και ενισχύει την ψυχική υγεία

Σινάνη Αικατερίνη

Έχετε άγχος, στρες ή ανάγκη να «φορτίσετε τις μπαταρίες σας»;

Η δραστηριότητα που απομακρύνει το στρες και ενισχύει την ψυχική υγεία

Πάρτε βελόνες πλεξίματος και ένα κουβάρι νήματος και ξεκινήστε πλέξιμο.

Νέα σουηδική έρευνα δείχνει ότι η συγκεκριμένη ασχολία μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας σας χωρίς φάρμακα.

«Όσοι πλέκουν έχουν μια δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση που παράλληλα τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Joanna Nordstrand, εργοθεραπεύτρια και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσο πολλοί άνθρωποι ασχολούνται στις μέρες μας με το πλέξιμο».

Η Nordstrand διερεύνησε τα οφέλη του πλεξίματος για την ψυχική υγεία στο πλαίσιο μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational Science.

Για τις ανάγκες της μελέτης, εξέτασε 600 αναρτήσεις από το διαδικτυακό φόρουμ Ravelry, στο οποίο οι λάτρεις του πλεξίματος συζητούν για το χόμπι τους.

Επιβεβαιώνοντας το εύρημα αρκετών μελετών, οι αναρτήσεις τους αποκάλυψαν τρεις τρόπους με τους οποίους το πλέξιμο ενισχύει την υγεία. Το χόμπι βοηθάει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, τους δίνει μια ταυτότητα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο και η ζωή τους αποκτά δομή, γεγονός που ωφελεί την ψυχική υγεία.

Στις αναρτήσεις τους δήλωσαν ότι παρατήρησαν την αλλαγή στην ψυχική τους υγεία: Όταν έπλεκαν, η σκέψη τους ήταν πιο καθαρή και ευκολότερα διαχειρίσιμη.

«Οι νοσοκόμες ήθελαν να μου δώσουν αγχολυτικό φάρμακο μέχρι που τους είπα ότι προτιμώ το πλέξιμο για την αντιμετώπιση του άγχους», σχολίασε μια γυναίκα στο φόρουμ. «Σταμάτησε, με κοίταξε και μου είπε: "Αυτό είναι πολύ πιο υγιεινό από τα φάρμακα"».

Μία άλλη ανέφερε: «Όταν τα χέρια μου είναι απασχολημένα με κάτι, το μυαλό μου επιβραδύνει και είμαι πραγματικά σε θέση να σκέφτομαι ένα πράγμα κάθε φορά, αντί να τα κάνω... κουβάρι στο μυαλό μου».

Οι γυναίκες που έπλεκαν δήλωσαν ότι η εκτίμηση που λαμβάνουν από τους αποδέκτες της δουλειάς τους τις κάνει να αισθάνονται καλά.

Πηγή: healthday.com