ΥΓΕΙΑ

Ακραία κόπωση: Ένα σύμπτωμα της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου

Αν και η ηπατική νόσος συνδέεται συχνότερα με την κατανάλωση αλκοόλ, δεν εμφανίζονται όλες οι μορφές της νόσου εξαιτίας της. Σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται σε μια ιογενή λοίμωξη, την παχυσαρκία ή κληρονομικά αίτια.

Ακραία κόπωση: Ένα σύμπτωμα της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου

Η μακροχρόνια ή χρόνια ηπατική βλάβη υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε ουλές του οργάνου που ονομάζεται κίρρωση. Δυστυχώς, η κίρρωση του ήπατος είναι μια μη αναστρέψιμη, επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου

Στην ηπατική νόσο σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα είναι ήπια και συμπεριλαμβάνουν απώλεια όρεξης, υπερβολική κόπωση, γενική κακουχία, ναυτία και εμετός ή απώλεια βάρους. Τέτοια συμπτώματα δεν γίνονται πάντοτε αντιληπτά και αρκετές φορές ο πάσχον δεν δίνει τη δέουσα σημασία. Άλλο σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι ένας ανεπαίσθητος ή οξύς πόνος στην επάνω δεξιά γωνία της κοιλιάς.

Τα συμπτώματα της κύρωσης

Η ηπατική βλάβη γίνεται πιο σοβαρή όταν προκύπτουν προβλήματα όπως ίκτερος, φαγούρα στο δέρμα, και πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά καθώς αυτά είναι συμπτώματα κίρρωσης που αποτελούν το πιο προηγμένο στάδιο της ηπατικής νόσου.

Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται ο πάσχον να επισκεφτεί επειγόντως τον γιατρό του καθώς ανάλογα με το στάδιο διάγνωσης θα εξαρτηθεί και η θεραπεία που απαιτείται.

Η θεραπεία

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία πλήρους αποκατάστασης, γι΄αυτό και η πρόληψη παίζει μείζονα ρόλο. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει φάρμακα και αν το ήπαρ σταματήσει να λειτουργεί θα προβεί σε μεταμόσχευση ήπατος. H μεταμόσχευση ήπατος είναι μια χειρουργική διαδικασία που αφαιρεί το κατεστραμμένο συκώτι και το αντικαθιστά με ένα υγιές από έναν ζωντανό ή νεκρό δότη. Δυστυχώς, στη χώρα μας, ο αριθμός των ατόμων που αναμένουν μεταμόσχευση ήπατος υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των διαθέσιμων ηπατικών δοτών-δωρητών. Ωστόσο, το θετικό νέο είναι ότι το ανθρώπινο ήπαρ αναγεννάται και επιστρέφει στο κανονικό του μέγεθος λίγο διάστημα μετά τη χειρουργική αφαίρεση μέρους του οργάνου.

Οι κίνδυνοι της μεταμόσχευσης ήπατος

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μεταμόσχευση του ήπατος περιλαμβάνουν:

  • Επιπλοκές του χοληδόχου πόρου
  • Αιμορραγία
  • Θρόμβους αίματος
  • Μόλυνση
  • Απόρριψη δωρηθέντος ήπατος
  • Ψυχική σύγχυση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Επανάληψη της ηπατικής νόσου στο μεταμοσχευμένο ήπαρ

Αύξηση της θνησιμότητας από ηπατική νόσο

Η Ιατρική Σχολή UNC στη Βόρεια Καρολίνα δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι η θνησιμότητα από ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology (Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία) αναφέρει ότι η θνησιμότητα από ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ είχε αυξηθεί.

Ο συγγραφέας της μελέτης Andrew Moon δήλωσε: «Γνωρίζαμε ότι οι θάνατοι από ηπατική νόσο από το αλκοόλ αυξάνονταν πριν από την COVID-19 και αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε τις υποψίες μας ότι αυτές που αφορούν τις αυξήσεις των θανάτων ALD επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19».

Όσον αφορά τις αιτίες πίσω από την επιτάχυνση και τη συνολική αύξηση της θνησιμότητας πριν από την πανδημία, η Sasha Deutsch-link της Ιατρικής Σχολής του UNC σχολίασε: «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της ανεργίας και της οικονομικής ανασφάλειας μπορεί να επιδεινώσει τον εθισμό σε κοινοτικό επίπεδο».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε η αύξηση των θανάτων από την ηπατική νόσο οφείλεται στην απομόνωση καθώς οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά τους είτε ως μέρος μιας γενικής τάσης.

Επιπλέον, όσοι πάσχουν από αλκοολισμό δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Με πληροφορίες της express.co.uk