Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα συμπτώματα και οι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους

Ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις αλλαγές ή τα σημάδια που μας στέλνει πολλές φορές ο οργανισμός μας και τα οποία μας προειδοποιούν πως χρειάζεται να επισκεφθούμε κάποιον επιστήμονα υγείας.

Ειδικότερα όσον αφορά στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καλό θα ήταν να είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι. Διότι, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ένας ενοχλητικός πονόκοιλoς, μία επίμονη καούρα ή κάποια εντερική ενόχληση που επανέρχεται στην καθημερινότητά μας, αφορά στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε.), μία πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του παχέος εντέρου και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου.

Και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα είναι αρκετά συνηθισμένα, αν και ιδιαίτερα ενοχλητικά, μόλις το 1% των ατόμων που παρουσιάζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου απευθύνεται σε κάποιον γαστρεντερολόγο, ενώ το 69% δεν αναζητά τη βοήθεια κάποιου ειδικού*. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω θα εξηγήσουμε αναλυτικά τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πώς παρουσιάζεται στους ασθενείς, καθώς και ποιοι είναι οι φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της πάθησης.

Πώς θα ξεχωρίσουμε ένα «αθώο» σύμπτωμα από ένα σημάδι του συνδρόμου

Ομολογουμένως, ένας πόνος στην κοιλιά δεν είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να ανησυχήσουμε ή να επικοινωνήσουμε με κάποιον επιστήμονα υγείας. Τι γίνεται όμως, στην περίπτωση που το συγκεκριμένο σύμπτωμα επανέρχεται τακτικά και συνδυάζεται με μερικά ακόμη συμπτώματα, όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα, η κοιλιακή διάταση, η δυσπεψία, η ναυτία και η καούρα; Τι γίνεται όταν τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται με μεγάλη ένταση και συχνότητα, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την καθημερινότητά μας και να επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Τότε, πιθανότατα, πίσω από αυτό το σύνολο συμπτωμάτων, βρίσκεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μία χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση που επηρεάζει το 25% του πληθυσμού και η οποία παρουσιάζεται με εξάρσεις και υφέσεις**. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρκετούς ασθενείς, μπορεί να υπάρχουν πιο δύσκολες περίοδοι, όπου η πάθηση βρίσκεται σε έξαρση, καθώς και άλλες περίοδοι, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια, βελτιώνονται ή εξαφανίζονται εντελώς. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής και την αφόδευση, ενώ μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην καθημερινή ζωή και την κοινωνική λειτουργικότητα του ασθενούς.

EUERETHISTO-ENTERO-2.jpg

Από την έγκαιρη διάγνωση στους φυσικούς και δραστικούς τρόπους αντιμετώπισης

Είναι αλήθεια πως αρκετός κόσμος δυσκολεύεται να εκφράσει στο περιβάλλον του τα προβλήματα που του προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να απευθυνθεί σε έναν φαρμακοποιό ή γιατρό, για να τον κατευθύνει στις κατάλληλες μεθόδους αντιμετώπισης.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρουσιάζει τρεις τύπους πάθησης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια, με δυσκοιλιότητα και με μικτού τύπου εντερικές διαταραχές που συνδυάζει εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Όπως και να έχει, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης που λειτουργεί αποτελεσματικά για κάθε τύπο και αυτός είναι το PROIBS®, ένα πρεβιοτικό σε μορφή σκόνης σε φακελίσκους. Πρόκειται για μία κλινικά αποδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έχει ευχάριστη γεύση λεμονιού, ενώ δεν περιέχει λακτόζη, σόγια, γλουτένη, ίχνη αβγού και ξηρών καρπών***.

PROIBS.jpg

Η αποτελεσματική λειτουργία των πρεβιοτικών για την εντερική μικροχλωρίδα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όσο πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά αντιμετωπίσει ένας ασθενής τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης, τόσο λιγότερο θα επηρεάσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του. Και ακριβώς αυτή η δυνατότητα παρέχεται μέσω του PROIBS®, το οποίο περιλαμβάνει στη σύστασή του ένα τυποποιημένο μείγμα φυτικού εκχυλίσματος με τον δραστικό παράγοντα ΑVH 200®, έναν συνδυασμό 75 και παραπάνω διαφορετικών δραστικών συστατικών του φύλλου της αλόης.

Διότι το συγκεκριμένο πρεβιοτικό έχει γρήγορη δράση και ο ασθενής μπορεί να δει θετικά αποτελέσματα μέσα στις πρώτες 10 με 14 ημέρες, βελτιώνοντας την ψυχολογία, την καθημερινότητα και την κοινωνική του ζωή****. Πιο αναλυτικά, τα πρεβιοτικά αποτελούν ολιγοσακχαρίτες που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων και βοηθούν στην ενίσχυση και τη διατήρηση της ήδη υπάρχουσας εντερικής μικροχλωρίδας. Ουσιαστικά, παρέχουν τροφή στα βακτήρια που «κατοικούν» στο έντερό μας και του προσφέρουν μακροχρόνια θρέψη. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και νεαρά παιδιά, άνω των 13 ετών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μακροπρόθεσμα το PROIBS®, λαμβάνοντας δύο φακελίσκους την ημέρα και διαλύοντας το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι νερό.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να απαλλαγούμε από τα γαστρεντερικά συμπτώματα που κάνουν πιο δύσκολη την καθημερινότητά μας, το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία υγείας, γιατρό ή φαρμακοποιό. Έτσι και αλλιώς, χάρη στο PROIBS®, τον καθημερινό «σύμμαχό» μας ενάντια στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

*Palsson OS, Whitehead W, Tornblom H, Sperber AD, Simren M. Prevalence of Rome IV Functional Bowel Disorders Among Adults in the United States, Canada, and the United Kingdom. Gastroenterology. 2020;158(5):1262-73 e3

**Spiller R, Aziz Q, Creed F, Emmanuel A, Houghton L, Hungin P, et al. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. Gut. 2007;56(12):1770-98

***Το PROIBS® δεν περιέχει λακτόζη, σόγια, γλουτένη, ίχνη αβγού και ξηρών καρπών, ενώ είναι κατάλληλο και ασφαλές για καθημερινή, μακροχρόνια χρήση, τόσο στους ενήλικες, όσο και σε παιδιά άνω των 13 ετών.

****Customer survey (STAOP 2) summary the follow-up