ΥΓΕΙΑ

Φυσιολογικός Τοκετός - Σημάδια που προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα

Τοκετός είναι η διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο , ο πλακούντας και οι υμένες διέρχονται διαμέσου του πυελογεννητικού σωλήνα.

Φυσιολογικός Τοκετός - Σημάδια που προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα

Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας ενώ εβδομάδες και ημέρες πριν από την έναρξη του τοκετού ,δηλαδή προτού αρχίσουν οι πραγματικές ωδίνες, στο σώμα της γυναίκας συντελούνται διάφορες αλλαγές.

Θα παρατηρήσετε συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις πριν από τον τοκετό. Τη μια στιγμή θα ενθουσιάζεστε στην ιδέα του μωρού που έρχεται και την άλλη θα αισθάνεστε ότι δεν είστε έτοιμη για τον τοκετό και τη μητρότητα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς φυσιολογικά. Επίσης, θα αισθάνεστε κάποια σωματική κατάπτωση ή ατονία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας καθώς το μωρό έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας όπως και του σώματός σας.

Σημάδια που προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού

Εβδομάδες ή ημέρες πριν από τον τοκετό μπορεί να παρατηρήσετε διάφορες αλλαγές στο σώμα που σας ετοιμάζουν ψυχολογικά αλλά κυρίως σωματικά για τον τοκετό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Τα συνήθη σημεία έναρξης τοκετού είναι:

1) Εμπέδωση

Καθώς μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας σας, το κεφάλι του μωρού κατέρχεται χαμηλότερα στη λεκάνη σας και αυτό περιγράφεται ως εμπέδωση της κεφαλής. Εσείς θα νιώσετε ότι έχετε περισσότερο χώρο για να αναπνεύσετε ενώ θα ανακουφιστείτε από τις καούρες που σας ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό. Εάν είστε πρωτότοκος, η εμπέδωση συνήθως συμβαίνει δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των ωδίνων ενώ αντίθετα στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ήδη μια φορά η εμπέδωση συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του τοκετού.

2) Πίεση στην πύελο

Μετά την εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου στη πύελο μπορεί να παραπονεθείτε για κάποια δυσφορία και χαμηλή οσφυαλγία. Επίσης θα νιώθετε έντονα την ανάγκη για ούρηση , λόγω της μεγαλύτερης πίεσης που ασκεί το έμβρυο στην ουροδόχο κύστη και ίσως νιώσετε πόνο στο ηβικό οστό και στη σπονδυλική στήλη, λόγω της χαλάρωσης των αρθρώσεων. Τέλος, δε θα λείπουν οι πιέσεις χαμηλά καθώς το έμβρυο πιέζει την πυελική χώρα.

3) Κολπικές εκκρίσεις

Καθώς ο τράχηλος μαλακώνει πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με λεύκωμα αυγού αλλά μπορεί να εμφανίζει και ροζ στίγματα. Οι κιτρινωπές εκκρίσεις ίσως αποτελούν ένδειξη λοίμωξης την οποία θα πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας.

4) Συσπάσεις Braxton-Hicks

H oνομασία τους έχει δοθεί από το όνομα του γιατρού που πρώτος τις ανακάλυψε. Δεν πρόκειται για πραγματικές συσπάσεις αλλά για "προπαρασκευαστικές ωδίνες", που προκαλούν διάταση στο κατώτερο μέρος της μήτρας και λέπτυνση του τραχήλου. Ο τράχηλος επίσης μαλακώνει. Καθώς πλησιάζει ο τοκετός αυτές οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες δίνοντας σας την αίσθηση της διάτασης ή του "κουλουριάσματος" στην κοιλιά σας. Αν ξαπλώσετε, μάλλον θα υποχωρήσουν.

5) Απώλεια βάρους

Λίγες ημέρες πριν από το τοκετό μπορεί να έχετε απώλεια βάρους κατά 0,5 έως 1,5 κιλό. Αυτό συμβαίνει από απώλεια ύδατος εξαιτίας των ηλεκτρολυτικών μεταβολών που με τη σειρά τους προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών.

6) Αυξημένη ενέργεια

Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να νιώσετε μια ακατανίκητη επιθυμία να τακτοποιήσετε και να καθαρίσετε όλο το σπίτι. Ουσιαστικά είναι μια καταπιεσμένη μητρική ανάγκη να προετοιμάσετε το σπίτι για τον επικείμενο ερχομό του μωρού. Ενώ θα επιθυμείτε να κάνετε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα σε αυτήν την έκρηξη ενεργητικότητας, φροντίστε να μην το παρακάνετε γιατί πρέπει να φυλάξετε δυνάμεις για τον τοκετό.

7) Διάρροια και ναυτία

Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό την περίοδο πριν από τον τοκετό και μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κενώσεις, αίσθημα ναυτίας , έμετο και δυσπεψία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί Μαιευτική- Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία επί 7 χρόνια και συγκεκριμένα σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γλασκόβης, του Μπρίστολ, του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Από το Ιούλιο 2003 έως και τον Δεκέμβριο του 2006 διετέλεσε επιμελητής της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Trafford General Hospital, St. Mary’s Hospital (Manchester) και στο Liverpool Women’s Hospital, στο οποίο μάλιστα μετεκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ιατρική, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, την Ανδρολογία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Κατέχει Δίπλωμα Γονιμότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (DFFP), καθώς και Δίπλωμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Επίσης, είναι κάτοχος της άδειας Υπερήχων στη Μαιευτική–Γυναικολογία. Μέλος της ESHRE (European Society of Human Reproduction & Embryology) από το 2005 και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛΕΙΥΑ).

Έχει εκτεταμένο επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις τόσο ως ομιλητής όσο και ως διοργανωτής.

Διατηρεί Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία στα Μελίσσια και στη Γλυφάδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και Hygeia IVF.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο www.steliospapadopoulos.gr

papadopoulos_stelios_photo2.jpeg