ΥΓΕΙΑ

Σωματότυπος «μήλο» στην εμμηνόπαυση - Πώς θα τον αποφύγετε

Η πρόσληψη βάρους στη μέση ηλικία είναι αναπόφευκτη για τις γυναίκες, εάν δεν λάβουν εγκαίρως μέτρα που αφορούν τη διατροφή και την άσκηση.

Σωματότυπος «μήλο» στην εμμηνόπαυση - Πώς θα τον αποφύγετε

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ηλικίας 45 έως 54 ετών είναι παχύσαρκες.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν σωματότυπο «μήλο» μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος αποθηκεύεται γύρω από τη μέση τους αντί να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στους γοφούς, τους μηρούς και τα χέρια τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία είναι μονόδρομος για τις γυναίκες, εκτός εάν κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να την αποτρέψουν.

Η Δρ. Ekta Kapoor, από το Κέντρο Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic, δήλωσε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης: «Ελλείψει ενεργών προσπαθειών για πιο υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα, η αύξηση βάρους είναι αναπόφευκτη σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να εξοικειώνονται με πρακτικές συμβουλές πρόληψης και διαχείρισης της αύξησης του βάρους».

Μια γυναίκα που τρώει 1.000 θερμίδες πριν από την εμμηνόπαυση, συνήθως καίει τις 700 και αποθηκεύει τις 300.

Μετά την εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να κάψει τις 300 και να αποθηκεύσει 700.

Παρά τις μοντέρνες δίαιτες που κατακλύζουν το διαδίκτυο, ο πιο σημαντικός τρόπος για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, είναι να μειώσετε τις θερμίδες.

Σύμφωνα με την Amanda Daley, καθηγήτρια συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough, «η διαχείριση του βάρους κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας και της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι δύσκολη για τις γυναίκες, καθώς το σώμα θέλει να αποθηκεύσει λίπος λόγω των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται ακόμη και αν τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού και κάνουν την ίδια σωματική δραστηριότητα. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουν περισσότερο για να διατηρήσουν το ίδιο σωματικό βάρος, κάτι που μπορεί να τις αποθαρρύνει να συνεχίσουν την προσπάθεια. Στην πραγματικότητα ωστόσο, η αύξηση του σωματικού βάρους δεν χρειάζεται να είναι αναπόφευκτη και ο τρόπος για την αποτρέψουμε είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε μικρές αλλαγές κάθε μέρα στο τι τρώμε και πίνουμε και να σκεφτόμαστε τρόπους για να εντάσσουμε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας».

Οι γυναίκες με διαταραγμένο ύπνο και εναλλαγές της διάθεσης που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, μπορεί να δυσκολευτούν να υιοθετήσουν πιο υγιεινή διατροφή.

Η αύξηση του σωματικού βάρους σε προχωρημένη ηλικία συνδέεται με προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η στεφανιαία νόσος.

Ο Naveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε: «Υπάρχουν πλέον επαρκείς ενδείξεις ότι η εμμηνόπαυση οδηγεί σε μικρή αύξηση του σωματικού λίπους στις γυναίκες, αλλά όχι κάτι πολύ σημαντικό. Οι άνδρες με τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος με τις γυναίκες, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη επειδή αποθηκεύουν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά τους, κάτι που είναι πιο επιβλαβές. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόζουν σταδιακά τις συμπεριφορές τους καθώς γερνούν, να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα και να προσπαθούν να παραμένουν δραστήριοι (στοχεύοντας τα 6.000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο, αν είναι δυνατόν) προκειμένου να περιορίσουν την σχετιζόμενη με την ηλικία αύξηση βάρους».

Η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, δήλωσε: «Αναμφίβολα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη ενάντια στην αύξηση του σωματικού βάρους καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Πηγή: Mail Online