ΥΓΕΙΑ

Πόσα βήματα καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Αν θέλετε να προφυλαχθείτε από τον διαβήτη τύπου 2, πρέπει να είστε σωματικά δραστήριοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πόσα βήματα καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Αυτό είναι το αποτέλεσμα νέας μελέτης που ανέλυσε δεδομένα από την εφαρμογή Fitbit και τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε συμμετέχοντες σε εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι οι γυναίκες που κάνουν περισσότερα βήματα κάθε μέρα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Ερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και διαβήτη τύπου 2 μέσω μιας καινοτόμου προσέγγισης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από φορητές συσκευές που συνδέονται με ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σε έναν πραγματικό πληθυσμό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Andrew Perry, του Κέντρου Έρευνας Καρδιαγγειακής Υγείας Vanderbilt, στο Νάσβιλ του Τενεσί.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν τη σημασία του να κινείτε το σώμα σας καθημερινά για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη».

Τα δεδομένα αφορούσαν πάνω από 5.600 άτομα, το 75% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα All of Us του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας μεταξύ 2010 και 2021.

Σε διάστημα τεσσάρων ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 97 νέες περιπτώσεις διαβήτη στα 5.600 άτομα αυτής της νέας μελέτης.

Όσοι έκαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 10.700 βήματα, είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με όσους έκαναν 6.000 βήματα, διαπίστωσε η μελέτη.

Περίπου το 90% έως 95% των ατόμων με διαβήτη, έχουν διαβήτη τύπου 2, στον οποίο το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη.

Αν και ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, πλέον διαγιγνώσκονται περισσότερα παιδιά, έφηβοι και νέοι.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.