ΥΓΕΙΑ

Ηπατική νόσος: Ο κίνδυνος από τη διατροφή με λιπαρά και ζάχαρη

Η δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της κύριας αιτίας χρόνιας ηπατικής νόσου.

Ηπατική νόσος: Ο κίνδυνος από τη διατροφή με λιπαρά και ζάχαρη

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς η τροφή και η μικροχλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν για την παραγωγή μεταβολιτών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ηπατικής νόσου», δήλωσε ο ερευνητής Guangfu Li, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής και στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

«Ωστόσο, τα συγκεκριμένα βακτήρια και οι μεταβολίτες, καθώς και οι υποκείμενοι μηχανισμοί, δεν ήταν επαρκώς κατανοητοί μέχρι τώρα. Αυτή η έρευνα ξεκλειδώνει το πώς και το γιατί» προσθέτει.

Το έντερο και το ήπαρ έχουν στενή ανατομική και λειτουργική σύνδεση μέσω της πυλαίας φλέβας. Η ανθυγιεινή διατροφή αλλάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή παθογόνων παραγόντων που επηρεάζουν το ήπαρ.

Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη και ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν ένα βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Blautia producta και ένα λιπίδιο που προκαλούσε φλεγμονή του ήπατος και ίνωση. Αυτό, με τη σειρά του, επέτρεψε την ανάπτυξη μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας ή λιπώδους ηπατικής νόσου στα ποντίκια, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσους στους ανθρώπους.

«Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια παγκόσμια επιδημία υγείας», δήλωσε ο Kevin Staveley-O'Carroll, MD, PhD, καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής και ένας από τους κύριους ερευνητές. «Δεν αποτελεί μόνο κύρια αιτία κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, αλλά πολλοί ασθενείς που βλέπω με άλλους καρκίνους έχουν λιπώδη ηπατική νόσο και δεν το γνωρίζουν καν. Συχνά, αυτό καθιστά αδύνατο να υποβληθούν σε δυνητικά θεραπευτική επέμβαση για άλλους καρκίνους».

Οι ερευνητές δοκίμασαν στα ποντίκια μια θεραπεία με κοκτέιλ αντιβιοτικών μέσω του πόσιμου νερού. Διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά μείωσαν τη φλεγμονή του ήπατος και τη συσσώρευση λιπιδίων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι προκαλούμενες από αντιβιοτικά αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, μπορούν να καταστείλουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και την ίνωση του ήπατος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.