ΥΓΕΙΑ

Κουνούπι «τίγρης» και δάγκειος πυρετός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), το κουνούπι τίγρης, το οποίο μεταφέρει τον ιό Τσικουνγκούνια, τον κίτρινο και τον δάγκειο πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη.

Κουνούπι «τίγρης» και δάγκειος πυρετός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η Ευρώπη κατέγραψε το 2022 σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχε καταγράψει τα προηγούμενα 11 χρόνια.

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία, αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.

Κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

Το ECDC προειδοποίησε την Πέμπτη ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή της Ευρώπης – ανάμεσά τους ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

«Αν αυτό συνεχιστεί, μπορούμε να περιμένουμε πως θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», είπε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το οποίο μεταφέρει τον ιό Τσικουνγκούνια, τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη.

Το κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο και πιθανόν να κάνει και νέες επιδρομές, προστίθεται.

Ενώ τα ποσοστά κάποιων νόσων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια στην Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ή ακόμη και έχουν μειωθεί λίγο (π.χ. του ιού Ζίκα και της ελονοσίας), τα ποσοστά άλλων -όπως ο δάγκειος πυρετός- έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά», προσθέτει το ECDC.

Τα ποσοστά του δάγκειου πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό τον χρόνο η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ το Περού κήρυξε προσφάτως κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές του εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Πηγή: Reuters