ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις της Covid-19 στην ποιότητα του σπέρματος

Τον λόγο που πολλοί άνδρες οι οποίοι πέρασαν Covid-19, παρουσιάζουν ανεξήγητη υπογονιμότητα, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ισπανία.

Οι επιπτώσεις της Covid-19 στην ποιότητα του σπέρματος

Η μελέτη έδειξε ότι η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά και η κινητικότητά τους ήταν μειωμένη ακόμα και τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος χρόνου την ποιότητα του σπέρματος ανδρών που πέρασαν Covid, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Rocio Núñez-Calonge, επιστημονική σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Αναπαραγωγής (UR).

«Υποθέταμε ότι η ποιότητα του σπέρματος θα βελτιωνόταν μετά την παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Δεν γνωρίζουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ποιότητα του σπέρματος. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο σε κάποιους άνδρες να προκαλούνται μόνιμες βλάβες, ακόμα κι αν είχαν περάσει ήπια Covid» σημείωσε.

Απαιτούνται περίπου 78 ημέρες για να παραχθούν νέα σπερματοζωάρια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν 45 νεαρούς άνδρες τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid.

Οι άνδρες αυτοί είχαν απευθυνθεί σε έξι Κλινικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαδρίτης, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Είχαν μέση ηλικία 31 έτη και όλοι είχαν περάσει ήπια Covid. Στις κλινικές είχαν απευθυνθεί και πριν νοσήσουν με κορονοϊό, συνεπώς οι ερευνητές είχαν και προγενέστερα δείγματα σπέρματος για να κάνουν τη σύγκριση.

Οι επιστήμονες λάμβαναν κατά διαστήματα δείγματα σπέρματος από τους άνδρες έως και 516 ημέρες μετά τη νόσησή τους με Covid.

Αναλύοντας τα δείγματα που είχαν λάβει τις πρώτες 100 μέρες, παρατήρησαν σημαντική μείωση στην ποιότητα του σπέρματος και συγκεκριμένα:

  • Ο όγκος του σπέρματος ήταν μειωμένος κατά 20%
  • Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένη κατά 26,5%
  • Ο ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος κατά 37,5%
  • Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένη κατά 9%
  • Ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος κατά 5%

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις αφορούσαν στην κινητικότητα και στον ολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Στους μισούς άνδρες ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 57%, σε σύγκριση με την προ Covid περίοδο.

Τα χαρακτηριστικά του σπέρματος δεν είχαν βελτιωθεί στις επόμενες αναλύσεις.

«Οι επιπτώσεις της Covid στην ποιότητα του σπέρματος μπορεί να προκαλείται από μόνιμη βλάβη που επιφέρει ο κορονοϊός. Πιστεύουμε ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις επιβλαβείς επιδράσεις του κορονοϊού στην ανδρική γονιμότητα», τόνισε η Δρ. Núñez-Calonge.

Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας στην Κοπεγχάγη.