ΥΓΕΙΑ

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Καθώς οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορεί πραγματικά να φτάσουν στα όριά τους.

Υψηλές θερμοκρασίες: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

«Όλες οι ψυχικές παθήσεις αυξάνονται με τη ζέστη επειδή προκαλεί κόπωση, ευερεθιστότητα και άγχος και μπορεί να επιδεινώσει τα καταθλιπτικά επεισόδια», δήλωσε ο Δρ. Asim Shah, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς Menninger στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει θυμό, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, δυσφορία, άγχος και κόπωση. Η θερμότητα επιδρά στη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής ευφορίας και αυξημένα επίπεδα άγχους και κόπωσης, εξήγησε ο Shah.

Στις πιο ευάλωτες ομάδες ανήκουν όσοι πάσχουν από κάποια πάθηση, καθώς και όσοι κάνουν κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ενυδατώνονται καλά, καθώς ο συνδυασμός χρήσης ουσιών και θερμότητας απαιτεί ακόμη περισσότερη ενυδάτωση.

Η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, προκαλώντας επιθετική συμπεριφορά και «ομίχλη εγκεφάλου». Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Πώς μπορεί να προστατευτεί κάποιος με προβλήματα ψυχικής υγείας;

Ο Σαχ συνιστά να ενυδατώνεστε και να φοράτε πάντα καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Ρίξτε νερό στο κεφάλι σας για να κρυώσει και προσπαθήστε να μένετε στη σκιά. Αν θέλετε να πηγαίνετε συχνά βόλτες έξω, επιλέγετε εμπορικά κέντρα και μεγάλους χώρους με κλιματισμό.

Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν έχει υπερβολική ζέστη. Σε ορισμένα φάρμακα για την ψυχική υγεία, όπως είναι το λίθιο, ο οργανισμός σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται καλά όταν κάνει πολλή ζέστη. Το λίθιο περνά από τα νεφρά, οπότε αν ιδρώνετε περισσότερο, τα επίπεδα του φαρμάκου μπορεί να αυξομειώνονται, εξήγησε ο Shah.

«Εάν βρίσκεστε έξω στη ζέστη και χρησιμοποιείτε λίθιο, τα επίπεδά του μπορεί να κυμαίνονται. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και είτε να προσαρμόσουμε τη δόση του λιθίου είτε να αποφύγουμε τη θερμότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Οι κλιματικές αλλαγές, όπως η ξηρασία και οι ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση των ρύπων και των αλλεργιογόνων που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα.

«Τα παιδιά αποτελούν έναν ευάλωτο πληθυσμό λόγω της σωματικής και γνωστικής τους ανωριμότητας. Εκτίθενται σε περισσότερους ρύπους και αλλεργιογόνα καθώς περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους», καταλήγει ο Shah.

Πηγή: healthday.com