ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλοι στην εφηβεία: Με ποιες σοβαρές καταστάσεις συνδέονται

Πόσο ανησυχητικά είναι τα παράπονα των εφήβων για συχνούς πονοκεφάλους;

Πονοκέφαλοι στην εφηβεία: Με ποιες σοβαρές καταστάσεις συνδέονται

Nέα έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι ο εκφοβισμός και οι αυτοκτονικές σκέψεις συνδέονται με συχνότερους πονοκεφάλους στους εφήβους.

«Οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους εφήβους, αλλά η μελέτη μας, εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες, εξέτασε και τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τους πονοκεφάλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Serena Orr, από το Πανεπιστήμιο του Calgary, στον Καναδά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο εκφοβισμός και η απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους εφήβους, ανεξάρτητα από διαταραχές διάθεσης και άγχους» πρόσθεσε.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο εκφοβισμός προκαλεί πονοκεφάλους, αλλά δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια έφηβους μέσης ηλικίας 14 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τους πονοκεφάλους τους, όπως αν είχαν πονοκεφάλους τους τελευταίους έξι μήνες και πόσο συχνά.

Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία, εάν είχαν διαγνωστεί με διαταραχές διάθεσης ή άγχους ή και τα δύο, αν είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού τον περασμένο χρόνο και για πιθανές αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Περίπου το 11% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε συχνούς, επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, που ορίζονται ως πονοκέφαλοι που εκδηλώνονται πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Περίπου το 25% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ήταν θύματα συχνού ανοιχτού εκφοβισμού, δέχονταν σωματικές και λεκτικές επιθέσεις και τους προσφωνούσαν με διάφορα επίθετα ή τους προσέβαλαν και τους απειλούσαν. Περίπου το 17% δήλωσαν ότι ήταν θύματα συχνού σχεσιακού εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης φημών για αυτούς, του αποκλεισμού και της ανάρτησης πληροφοριών για αυτούς στο διαδίκτυο.

Περίπου το 17% των εφήβων που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν στη διάρκεια της ζωής τους.

Όσοι είχαν συχνούς πονοκεφάλους, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν εκφοβισμό από τους συνομηλίκους τους. Οι έφηβοι που είχαν υποστεί εκφοβισμό ή είχαν τάσεις αυτοκτονίας, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν συχνούς πονοκεφάλους από τους συνομηλίκους τους. Όσοι είχαν διαταραχές διάθεσης και άγχους, είχαν 50% και 74% περισσότερες πιθανότητες, αντίστοιχα, να έχουν συχνούς πονοκεφάλους από τους συνομηλίκους τους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 34% των εφήβων με συχνούς πονοκεφάλους ανέφεραν ότι ήταν θύματα σχεσιακού εκφοβισμού τουλάχιστον μία φορά το μήνα, σε σύγκριση με το 14% των εφήβων που είχαν πονοκεφάλους λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Περίπου το 34% των εφήβων με συχνούς πονοκεφάλους είχαν κάνει μία ή περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας, σε σύγκριση με το 14% των εφήβων που είχαν πονοκεφάλους λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Πηγή: healthday.com