ΥΓΕΙΑ

Ξηροί καρποί: Πόσο και σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Είτε πρόκειται για τα φιστίκια που συνοδεύουν το ποτό στο μπαρ, τους ξηρούς καρπούς που βάζετε στη σαλάτα ή μια χούφτα αμύγδαλα, πλέον έχετε ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να τρώτε ξηρούς καρπούς.

Ξηροί καρποί: Πόσο και σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί ωφελούν την ψυχική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 13.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 37 έως 73 ετών, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης.

Κατέγραψαν την κατανάλωση ξηρών καρπών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανάλατων ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια, των αλατισμένων και των καβουρδισμένων ξηρών καρπών.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το 8% διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών –που ισοδυναμεί με μια μερίδα 30 γραμμαρίων την ημέρα– συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Αυτά τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την υγεία, είπαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση των ξηρών καρπών στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Bruno Bizzozero-Peroni, από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, στην Ισπανία, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών, η οποία συνδέεται με 17% μείωση της κατάθλιψης. Η μελέτη ανέλυσε την προοπτική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του κινδύνου κατάθλιψης σε ένα μεγάλο δείγμα μεσήλικων και ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο εύρημα είναι ότι η τακτική, χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με την μη κατανάλωση ξηρών καρπών. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς για την πρόληψη της κατάθλιψης σε όσους δεν έχουν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως η παχυσαρκία, οι ανθυγιεινές συμπεριφορές, η μοναξιά και οι διάφορες παθήσεις. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής, οι μελλοντικές μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης στους ενήλικες».

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών ισοδυναμεί περίπου με 20 αμύγδαλα, 10 φιστίκια Βραζιλίας, 15 κάσιους, 40 φιστίκια ή 30 φιστίκια Αιγίνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Nutrition.