ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια δίαιτα βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρουν ότι η κετογονική δίαιτα (keto diet) βελτιώνει τα συμπτώματα της πάθησης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια δίαιτα βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Η Emma Wetmore από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και οι συνεργάτες της, αξιολόγησαν τις αντιλήψεις των ασθενών για την κετογονική δίαιτα.

Οι 52 συμμετέχοντες στη νέα μελέτη με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, είχαν εγγραφεί προηγουμένως σε μια δοκιμή για την κετογονική δίαιτα διάρκειας έξι μηνών. Για τις ανάγκες της νέας μελέτης παρακολουθήθηκαν επί τρεις μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 21% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι συνεχίζουν να ακολουθούν αυστηρά κετογονική διατροφή, ενώ το 37% ανέφεραν ότι ακολουθούσαν μια πιο χαλαρή εκδοχή της κετογονικής δίαιτας.

Στο τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες που είδαν μεγαλύτερη μείωση στο δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα κόπωσης ενώ έκαναν δίαιτα, ήταν πιο πιθανό να συνεχίσουν την κετογονική διατροφή.

Τα κλινικά αποτελέσματα αλλά και αυτά που ανέφεραν οι ίδιοι οι ασθενείς στους τρεις μήνες μετά τη δοκιμή, παρέμειναν σημαντικά βελτιωμένα συγκριτικά με την περίοδο πριν την κετογονική δίαιτα, αν και ο βαθμός βελτίωσης ήταν ελαφρώς μικρότερος σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στους έξι μήνες κετογονικής δίαιτας.

Τα διατροφικά μοτίβα μετατοπίστηκαν προς μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών και μικρότερη κατανάλωση υδατανθράκων και πρόσθετης ζάχαρης, ανεξάρτητα από τον τύπο διατροφής μετά τη δοκιμή κετογονικής δίαιτας.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πίστευαν ότι η κετογονική δίαιτα συνέβαλε στη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως η παραισθησία, το μούδιασμα, η ισορροπία και οι πονοκέφαλοι. Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (23%) μπορούσαν να μειώσουν ή/και να διακόψουν τα φάρμακα που τους είχαν συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

«Αυτή η μελέτη παρατήρησης παρέχει στοιχεία ότι η κετογονική δίαιτα είναι μια βιώσιμη δίαιτα (βραχυπρόθεσμα) εκτός του περιβάλλοντος κλινικών δοκιμών», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Nutrition.