ΥΓΕΙΑ

Πέντε τροφές που προστατεύουν τα δόντια και αντιστρέφουν πιθανές βλάβες

Μελέτες έχουν δείξει πως η οδοντική υγεία δεν επηρεάζεται μόνο από τα γονίδια, αλλά και από συνήθειες όπως η αναπνοή από το στόμα, αλλά και το τι και πόσο συχνά τρώμε.

Πέντε τροφές που προστατεύουν τα δόντια και αντιστρέφουν πιθανές βλάβες

Όταν μπαίνουν στερεά και υγρά στο στόμα μας, ενεργοποιούνται χημικές διεργασίες ανάλογα με τα συστατικά τους.

Αν, για παράδειγμα, οι τροφές περιέχουν ζάχαρη ή άλλους υδατάνθρακες, τα βακτήρια του στόματος τους μετατρέπουν σε οξέα τα οποία αρχίζουν να επιτίθενται στην αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, δηλαδή στο σμάλτο τους.

Η επίθεση αυτή είναι η απαρχή της τερηδόνας και όσο πιο συχνά τρώει ή τσιμπολογά κανείς τέτοιου είδους τρόφιμα, τόσο περισσότερο εκτίθενται τα δόντια στα οξέα, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας.

Αντίθετα, όταν κανείς τρώει τρόφιμα φιλικά προς τα δόντια, μπορεί να τα προστατεύσει ή ακόμη και να αντιστρέψει έως ένα βαθμό τις βλάβες που υφίστανται.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ενώ περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο που δυναμώνουν τα δόντια. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, η φέτα, το ανθότυρο και γενικά τα λευκά τυριά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο απ’ ό,τι τα κίτρινα τυριά (π.χ. γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι κ.λπ.). Τα τελευταία ωστόσο, είναι πιο πλούσια σε λιπαρά και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Άλλες ωφέλιμες πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο και το σπανάκι, που είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος) τα οποία δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά.

Πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας

Τα πλούσια σε φώσφορο τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά, δυναμώνουν τα δόντια και περιέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες. Επιλέγετε άπαχες ή με λίγα λιπαρά ζωικές πρωτεΐνες, αλλά λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ξηροί καρποί

Περιέχουν πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν ευνοούν την τερηδόνα. Ένα άλλο μεγάλο όφελός τους είναι ότι απαιτούν πολλή μάσηση, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η παραγωγή σάλιου το οποίο «ξεπλένει» το στόμα από τα οξέα και τα υπολείμματα των τροφίμων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τερηδόνας.

Σκληρά φρούτα και λαχανικά

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες που εξισορροπούνται με τα σάκχαρα που περιέχουν και συμβάλλουν στον καθαρισμό των δοντιών. Η μάσησή τους, ιδίως όταν είναι ωμά, διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο απαλλάσσει το στόμα από τα επιβλαβή οξέα και τα υπολείμματα τροφίμων.

Νερό

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, το φθοριωμένο νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για διατήρηση της στοματικής υγείας, διότι το φθόριο βοηθά τα δόντια να γίνονται πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις των οξέων. Φθόριο περιέχει σε ορισμένες χώρες κυρίως το πόσιμο νερό της βρύσης και ορισμένα εμπλουτισμένα μεταλλικά νερά του εμπορίου. Φροντίστε να το καταναλώνετε σε επαρκείς ποσότητες και να ξεβγάζετε με αυτό το στόμα σας μετά από κάθε γεύμα ή τσιμπολόγημα.