ΥΓΕΙΑ

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί με διαβήτη;

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών, δεν ενδείκνυται όμως για παιδιά με διαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί με διαβήτη;

Σε νέα της έκθεση, η Ακαδημία αναφέρει ότι οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες δεν μπορούν να συνιστώνται για παιδιά ή εφήβους με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Εκτός του ότι είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι μπορούν να τα βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους ακραίους διατροφικούς περιορισμούς της.

Αντί της δίαιτας keto, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να περιορίζουν τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες, τους οποίους λαμβάνουμε από τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη.

Η AAP τονίζει πως οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, όπως είναι η κετογονική δίαιτα, τους περιορίζουν σε πολύ λιγότερο από το συνιστώμενο 45-65% των ημερήσιων θερμίδων.

Γενικά οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, συνιστούν μόλις 20-50 γραμμάρια την ημέρα.

Η κέτο όμως, συνιστά λιγότερα από 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Ο περιορισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της σωματικής ανάπτυξης, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, επιπτώσεις στα οστά, διατροφικές διαταραχές.

Όταν ένα παιδί 4-18 ετών διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 ή 2, η διατροφή του πρέπει να διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 10-30% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να υποστηριχθεί η ομαλή ανάπτυξή του.
  • Το 25-35% των ημερησίων θερμίδων να προέρχεται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς). Μόνο το 10% πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά (π.χ. κόκκινο κρέας, αυγά κ.λπ.)
  • Το υπόλοιπο 45-65% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχεται από υγιεινούς υδατάνθρακες. Τα πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη) πρέπει να περιορίζονται σε κάτω από 10% των θερμίδων.

Για να τεθεί υπό έλεγχο ο διαβήτης και ο προδιαβήτης, είναι σημαντική η καθημερινή μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση διάρκειας 60 λεπτών.

Η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά επίσης τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη να μην παρακολουθούνται μόνο από παιδίατρο, αλλά από ειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα.

Οι νέες συστάσεις της AAP δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics.