ΥΓΕΙΑ

Οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου λόγω απουσίας συμπτωμάτων

Κάποιες μορφές καρκίνου είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς παρουσιάζουν πολύ λίγα ή καθόλου συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου λόγω απουσίας συμπτωμάτων

Αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει τη διάγνωση και τη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες θανάτου.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να σώσει τη ζωή του πάσχοντα.

Όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι μεγάλος και δεν έχει εξαπλωθεί, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Ορισμένοι καρκίνοι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ άλλοι γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί και αναγνωρίσιμοι. Ειδικά ο καρκίνος του δέρματος, διαγιγνώσκεται εγκαίρως, καθώς μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα.

Άλλες μορφές της νόσου μπορεί να αναπτύσσονται σταδιακά για περισσότερα από 10 χρόνια χωρίς να εντοπιστούν, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη θεραπεία τους σε αυτό το στάδιο.

Αυτοί οι καρκίνοι έχουν συμπτώματα, αλλά δεν είναι ειδικά και συνδέονται συχνά με λιγότερο σοβαρές παθήσεις με αποτέλεσμα να παραβλέπονται κατά την εξέταση.

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν:

Καρκίνος στο πάγκρεας

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, αλλά έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιονδήποτε κοινό καρκίνο. Πάνω από τους μισούς πάσχοντες με τη νόσο, πεθαίνουν μέσα σε διάστημα τριών μηνών από τη διάγνωση.

Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας που αποτελεί τμήμα του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται πίσω από το στομάχι και κάτω από το συκώτι. Τα πέντε σημάδια της νόσου που θα μπορούσαν να αποδοθούν λανθασμένα σε άλλη πάθηση, περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στο στομάχι, οσφυαλγία, δυσπεψία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο εμφανή περιλαμβάνουν ίκτερο, δυσκολία στην κατάποση και εμετό. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εκδηλώσουν συμπτώματα διαβήτη επειδή η παγκρεατική νόσος σταματά την παραγωγή ινσουλίνης.

Μόνο το 10% των ασθενών μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου, γεγονός που καθιστά τις πιθανότητες θεραπείας εξαιρετικά λίγες.

Καρκίνος ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια ακόμη κοινή μορφή καρκίνου που εντοπίζεται δύσκολα. Τα συμπτώματα του καρκίνου στις ωοθήκες συχνά γίνονται αντιληπτά μόνο όταν η ασθένεια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν δύο συμπτώματα που αφορούν στη λειτουργία του εντέρου και είναι η δυσκοιλιότητα και οι διάρροιες.

Εάν παρατηρήσετε γρήγορο αίσθημα κορεσμού ή απώλεια της όρεξης, φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και ευσυγκινησία, συμβουλευτείτε γιατρό.

Καρκίνος εντέρου

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου, αλλά ταυτόχρονα δύσκολη στον έγκαιρο εντοπισμό. Τα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όγκο στο ορθό ή στην κοιλιά, συνήθως στη δεξιά πλευρά. Η γρήγορη απώλεια βάρους και ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη, μπορεί επίσης να συνδέονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Πηγή: mirror.co.uk