ΥΓΕΙΑ

Έκθεση σε αρσενικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Η έκθεση σε αρσενικό σχετίζεται με τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου, διαβήτη και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Έκθεση σε αρσενικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον προσδιορισμό της συσχέτισης της έκθεσης σε αρσενικό λόγω της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων και των ποσοστών θνησιμότητας που συνδέονται με διάφορους τύπους κακοηθειών, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και συγγενείς ανωμαλίες.

Το αρσενικό είναι ένα από τα πιο τοξικά στοιχεία που υπάρχουν σε οργανικές και ανόργανες μορφές. Ανόργανες μορφές αρσενικού που βρίσκονται συνήθως στα υπόγεια ύδατα ως τοξικοί ρυπαντές, είναι ο τρισθενής αρσενίτης (As III) και το πεντασθενές αρσενικό (As V).

Αν και η κύρια φυσική πηγή αρσενικού είναι τα ορυκτά του πυρίτη, το στοιχείο υπάρχει επίσης σε πολλές γεωργικές χημικές ουσίες (π.χ. ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα, χρωμιωμένο αρσενικό χαλκό (CCA), συντηρητικά ξύλου, βιομηχανίες καύσης άνθρακα, εξόρυξης και μεταποίησης).

Περισσότερες από εβδομήντα χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Νεπάλ, της Ινδίας, της Αυστρίας, των ΗΠΑ, της Χιλής, του Μπαγκλαντές, του Καναδά και του Ιράν, έχουν αναφέρει την παρουσία αρσενικού στα υπόγεια ύδατα. Η έκθεση στο αρσενικό μέσω της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων έχει συσχετιστεί με πολλές επιπτώσεις στην υγεία.

Όταν κάποιος εκτίθεται στο αρσενικό, αυτό απορροφάται γρήγορα στο σώμα και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω της οποίας συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας διάφορες παθήσεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει το αρσενικό ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο κατηγορίας Ι.

Η χρήση υπόγειων υδάτων μολυσμένων με αρσενικό για πόση ή άρδευση, οδηγεί σε δηλητηρίαση από αρσενικό. Η μόλυνση αυτή μπορεί να εμφανιστεί στους πνεύμονες, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, το έντερο και το δέρμα.

Επιπλέον, η δηλητηρίαση από αρσενικό προκαλεί διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, νευρολογική δυσλειτουργία και καρδιαγγειακά συμβάντα. Η δηλητηρίαση από αρσενικό προκαλεί επίσης θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και αποβολή σε έγκυες γυναίκες. Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλή συγκέντρωση αρσενικού υφίστανται σοβαρή απώλεια βάρους και υποσιτισμό.

Η μελέτη διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης αρσενικού στα υπόγεια ύδατα και των ποσοστών θνησιμότητας λόγω σακχαρώδους διαβήτη, κακοήθων νεοπλασιών και συγγενών ανωμαλιών στις μολυσμένες περιοχές σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Η ανάλυση των δειγμάτων των υπόγειων υδάτων της επαρχίας Χαμαντάν, στο Ιράν, έδειξε την παρουσία μόλυνσης από αρσενικό σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στο Kabudarahang. Πάνω από το 90% του νερού στην επαρχία Χαμαντάν χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Τα δεδομένα για τη μελέτη αφορούσαν μια περίοδο πέντε ετών, από το 2016 έως το 2020.

Η μελέτη αποκάλυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης αρσενικού και της θνησιμότητας λόγω καρκίνων, ιδιαίτερα του ήπατος, του μαστού, του στομάχου, του εγκεφάλου και του αίματος.

Η μελέτη έδειξε επίσης σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε αρσενικό και της θνησιμότητας λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτή η συσχέτιση υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το αρσενικό προκαλεί νευροτοξικότητα και εξασθένηση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας.

Επιπλέον, το αρσενικό συνδέεται με πολλές παθολογικές διεργασίες, όπως το οξειδωτικό στρες, την απόπτωση, τη φλεγμονή, τις μιτοχονδριακές διαταραχές, τη διαταραχή της ομοιόστασης των πρωτεϊνών και τη μη φυσιολογική σηματοδότηση του ασβεστίου. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση στο αρσενικό αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παρά τους περιορισμούς της, η μελέτη έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του πόσιμου μολυσμένου με αρσενικό νερού και των υψηλότερων ποσοστών θνησιμότητας λόγω καρκίνου, συγγενών ανωμαλιών, διαβήτη και νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.