ΥΓΕΙΑ

Πεπτικό έλκος: Τα συμπτώματα της ασθένειας από την οποία πάσχει ο Bruce Springsteen

Ο σταρ της ροκ, Bruce Springsteen, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες για φέτος συναυλίες του, καθώς ταλαιπωρείται από πεπτικό έλκος.

Πεπτικό έλκος: Τα συμπτώματα της ασθένειας από την οποία πάσχει ο Bruce Springsteen

Ο Springsteen είπε ότι «συνεχίζει να αναρρώνει σταθερά από τη νόσο του πεπτικού έλκους τις τελευταίες εβδομάδες και θα συνεχίσει τη θεραπεία για τον υπόλοιπο χρόνο ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών», σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η νόσος του πεπτικού έλκους προσβάλλει 1 στους 10 Αμερικανούς. Πρόκειται για μία πληγή στην εσωτερική επιφάνεια του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.

Η κατάσταση οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της έκκρισης οξέος του στομάχου και των αμυντικών μηχανισμών του στομάχου στο οξύ.

Πολλές περιπτώσεις πεπτικού έλκους αναπτύσσονται λόγω λοίμωξης με βακτήρια που κατατρώνε το βλεννογόνο του πεπτικού.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε συχνή κατανάλωση κάποιων φαρμάκων, όπως είναι τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, τα οποία επίσης καταστρέφουν το βλεννογόνο.

Τα συμπτώματα της νόσου του πεπτικού έλκους περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα καύσου στο στομάχι
  • φούσκωμα
  • καούρα
  • ναυτία / εμετό

Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μαύρες κενώσεις
  • απώλεια βάρους
  • έντονο πόνο

Στους περισσότερους ασθενείς με πεπτικό έλκος, οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως δεν βοηθούν. Αντίθετα, η τεκμηρίωση της νόσου του πεπτικού έλκους γίνεται με την πραγματοποίηση γαστροσκόπησης που επιβεβαιώνει τη διάγνωση, αποκλείει άλλες παθήσεις και διαχωρίζει το γαστρικό από το δωδεκαδακτυλικό έλκος.

Επιπλέον η ενδοσκόπηση παρέχει την ευκαιρία να προσδιοριστεί η παρουσία και ο βαθμός ενεργού αιμορραγίας και να γίνει προσπάθεια αιμόστασης με άμεσα μέτρα, εάν απαιτείται.

Ο έλεγχος για λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι απαραίτητος σε όλους τους ασθενείς με πεπτικό έλκος και αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω ταχείας δοκιμασίας ουρεάσης είτε με κλασσική βιοψία. Επίσης σε πολλαπλά έλκη πρέπει να γίνεται και έλεγχος της γαστρίνης για αποκλεισμό του συνδρόμου Zollinger-Ellison.

Ο 74χρονος τραγουδιστής είχε ήδη ακυρώσει αρκετές συναυλίες για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CNN.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες συναυλιών για το 2024.

Πηγή: healthday.com