ΥΓΕΙΑ

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει την υγεία των οστών

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές αποδείξεις για τη σημασία του εντερικού μικροβιώματος στη συνολική υγεία του οργανισμού και στην μακροζωία.

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει την υγεία των οστών

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών μας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων. Η πρώτη ήταν η Framingham Third Generation Study στην οποία συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, ενώ η δεύτερη ήταν η μελέτη Osteoporotic fractures in Men (MrOS) στην οποία συμμετέχουν μόνο ηλικιωμένοι άνδρες.

Οι ειδικοί θέλησαν να εξετάσουν αν το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την υγεία των οστών.

Είναι γνωστό ότι η μειωμένη οστική πυκνότητα αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τα κατάγματα στην τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, δύο συγκεκριμένα βακτήρια, τα Akkermansia και DTU089 συνδέονται με χειρότερη οστική υγεία στους ηλικιωμένους.

Το πρώτο είχε συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Το δεύτερο βακτήριο ανήκει στην οικογένεια Clostridia και τα επίπεδά του είναι αυξημένα στους ασθενείς που κάνουν καθιστική ζωή και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα των παραπάνω μικροβίων είχαν τους χειρότερους δείκτες οστικής πυκνότητας. Διαπιστώσαμε επίσης ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία της γήρανσης στα οστά, προκαλώντας οστεοπόρωση», τόνισαν οι συγγραφείς.

«Είναι νωρίς να πούμε με βεβαιότητα ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την οστική υγεία. Προφανώς οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές και πιο λεπτομερείς μελέτες που να αναδείξουν συγκεκριμένους μηχανισμούς για την παραπάνω σύνδεση. Αν τελικά η σύνδεση αυτή αποδειχθεί, τότε θα έχουμε ένα νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα προστατεύουν την υγεία των οστών», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Endocrinology.