ΥΓΕΙΑ

Τσίμπημα από κοριό: Σημάδια στο σώμα και συμπτώματα υγείας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εάν έχετε κοριούς στο σπίτι σας, είναι απίθανο να δείτε έναν εκτός και αν τους αναζητήσετε.

Τσίμπημα από κοριό: Σημάδια στο σώμα και συμπτώματα υγείας

krevati-sentoni-ksypnhma-ekpliksi

Bigstock

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κρύβονται σε σκοτεινά μέρη κοντά στο σημείο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι και συνήθως βγαίνουν έξω για να τραφούν, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται βαθιά.

Οι κοριοί κρύβονται στις σχισμές και στα ελατήρια στρωμάτων, σε έπιπλα, καναπέδες και άλλα μέρη. Βγαίνουν μόνο για να τραφούν.

Το πρόβλημα είναι ότι το τσίμπημα από τον κοριό πολύ δύσκολα γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο μέσα στον ύπνο του. Επίσης, προτού ο κοριός σου φτάσει να τραφεί με το αίμα σας, έχει προηγουμένως εγχύσει στο σημείο μια ουσία που το μουδιάζει και σας εμποδίζει να νιώσετε το δάγκωμα. Όταν ξυπνάτε, μπορεί να παρατηρήσετε φαγούρα.

Ποια είναι τα σημάδια τσιμπήματος από κοριό

Το να έχετε σημάδια από δαγκώματα στο σώμα σας είναι το πιο κοινό σημάδι κοριών. Συνήθως όταν ξυπνήσετε θα παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Πολλές κοκκινίλες, σαν μεγάλα σημάδια από τσίμπημα κουνουπιού, τα οποία συχνά εμφανίζονται σε μια γραμμή που κάνει ζιγκ-ζαγκ
  • Αυτά τα σημάδια θα σας προκαλούν έντονη φαγούρα
  • Σταγονίδια αίματος στο κρεβάτι

Την πρώτη φορά που θα σας δαγκώσουν, τα δαγκώματα μπορεί να μην σας προκαλέσουν φαγούρα αμέσως. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αναπτύξει το σώμα σας αντίδραση στα δαγκώματα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν φαγούρα μέσα σε λίγες ημέρες από τα πρώτα δαγκώματα, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες προτού το τσίμπημα από κοριό σας προκαλεί φαγούρα.

Σταδιακά, οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στα τσιμπήματα κοριών. Εάν σας έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, τότε μπορεί να εμφανίσετε φαγούρα μέσα σε δευτερόλεπτα από ένα νέο τσίμπημα.

Δεν θα δείτε κοριούς να ζουν πάνω στο σώμα σας. Σε αντίθεση με τις ψείρες και τα ακάρεα που προκαλούν ψώρα, οι κοριοί δεν ζουν στο σώμα του ανθρώπου. Οι κοριοί βγαίνουν από την κρυψώνα για να τραφούν με ανθρώπινο αίμα. Η σίτιση διαρκεί περίπου 4 έως 12 λεπτά. Αφότου τραφεί, ο κοριός επιστρέφει στην κρυψώνα του.

korios-tsimpihma

Σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις σε τσιμπήματα κοριών

Αν και πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να αναπτυχθεί μια σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε τσιμπήματα κοριού. Αυτές οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ακανόνιστος ή δυνατός καρδιακός παλμός
  • Πρησμένη γλώσσα
  • Φουσκάλες, ιδιαίτερα μεγάλες φουσκάλες
  • Πυρετός
  • Αίσθηση ότι είστε πολύ άρρωστοι
  • Μόλυνση από το ξύσιμο των σημαδιών
  • Αναιμία (πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί όταν ένα άτομο δεχτεί τσιμπήματα από πολλούς κοριούς)

Οι σοβαρές αντιδράσεις απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πηγή: aad.org