ΥΓΕΙΑ

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Αυτά είναι τα 7 πρώιμα σημάδια κινδύνου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) περιγράφει έναν θρόμβο αίματος (θρόμβωση) που σχηματίζεται στις βαθιές φλέβες που βρίσκονται στο χέρι ή στο πόδι.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Αυτά είναι τα 7 πρώιμα σημάδια κινδύνου
Bigstock

Το αίμα προορίζεται να ρέει. Εάν μείνει στάσιμο, υπάρχει πιθανότητα να πήξει. Το αίμα στις φλέβες σχηματίζει συνεχώς μικροσκοπικούς θρόμβους που διασπώνται συνήθως από το σώμα. Εάν η ισορροπία του σχηματισμού-διάσπασης των θρόμβων μεταβληθεί, μπορεί να εμφανιστεί σημαντική πήξη.

Πώς το αίμα ρέει μέσα από τις αρτηρίες και τις φλέβες

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ανατομία και την λειτουργία του σώματος για να κατανοήσετε γιατί σχηματίζονται θρόμβοι στις φλέβες και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Οι αρτηρίες έχουν λεπτούς μύες μέσα στα τοιχώματά τους για να είναι σε θέση να αντέξουν την πίεση της καρδιάς που αντλεί αίμα στα άκρα του σώματος. Από την άλλη, οι φλέβες δεν έχουν σημαντική μυϊκή επένδυση και δεν υπάρχει τίποτα που αντλεί αίμα πίσω στην καρδιά εκτός από τη φυσιολογία. Το αίμα επιστρέφει στην καρδιά επειδή οι μεγάλοι μύες του σώματος πιέζουν τις φλέβες καθώς συστέλλονται στην κανονική τους δραστηριότητα κίνησης του σώματος. Οι κανονικές δραστηριότητες της κίνησης του σώματος είναι εκείνες που επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Η κινητικότητα προκαλεί αποτυχία αυτού του συστήματος επιστροφής αίματος και το προκύπτον στάσιμο αίμα μπορεί να πήξει.

Υπάρχουν δύο τύποι φλεβών στο χέρι ή στο πόδι: επιφανειακές και βαθιές φλέβες. Οι επιφανειακές φλέβες βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και φαίνονται εύκολα στην επιδερμίδα. Οι βαθιές φλέβες, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, βρίσκονται βαθιά μέσα στους μύες του άκρου. Το αίμα ρέει από τις επιφανειακές φλέβες στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα μέσω μικρών διατρητών φλεβών. Οι επιφανειακές και οι διατρητικές φλέβες έχουν μονόδρομες βαλβίδες μέσα τους που επιτρέπουν στο αίμα να ρέει μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς όταν οι φλέβες συμπιέζονται.

Ένας θρόμβος αίματος στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα του ποδιού ή του χεριού, από μόνος του, δεν είναι επικίνδυνος. Γίνεται δυνητικά απειλητικός για τη ζωή όταν ένα κομμάτι του θρόμβου σπάσει και ταξιδέψει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και μέσω της καρδιάς και εισέλθει σε μία από τις πνευμονικές αρτηρίες, όπου και φράζει κάποιο σημείο (πνευμονική εμβολή). Αυτό μπορεί να εμποδίσει το αίμα να ρέει σωστά μέσω του πνεύμονα και να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που απορροφάται και διανέμεται πίσω στο σώμα.

Η διάγνωση και η θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης αποσκοπούν στην πρόληψη αυτής της πνευμονικής εμβολής.

Οι θρόμβοι αίματος στις επιφανειακές φλέβες δεν αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης πνευμονικής εμβολής, επειδή οι βαλβίδες στις διατρητικές φλέβες λειτουργούν ως φίλτρο για να εμποδίσουν τους θρόμβους να εισέλθουν στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα. Συνήθως δεν κινδυνεύουν να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή.

flebitida-thromvosi

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Τα 7 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα

Τα συμπτώματα της DVT σχετίζονται με την απόφραξη του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά και προκαλεί θρόμβο στο πόδι. Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Πόνος
  2. Πρήξιμο
  3. Θερμότητα στο σημείο
  4. Ερυθρότητα
  5. Κράμπες στα πόδια, που συχνά ξεκινούν από τη γάμπα
  6. Πόνος στα πόδια, που επιδεινώνεται όταν λυγίζετε το πόδι
  7. Γαλαζωπός ή υπόλευκος αποχρωματισμός του δέρματος

Μπορεί να έχετε ή να μην έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί ή μπορεί και να μην έχετε κανένα. Τα συμπτώματα της DVT μπορεί να μιμούνται μια μόλυνση ή κυτταρίτιδα του χεριού ή του ποδιού. Γι' αυτό και θεωρείται τόσο “ύπουλη” κατάσταση.

Στο παρελθόν, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας έκαναν απλές εξετάσεις σε ασθενείς για να κάνουν τη διάγνωση θρόμβου αίματος στο πόδι. Ωστόσο, δεν ήταν αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, τραβώντας τα δάχτυλα των ποδιών του ασθενούς προς τη μύτη (σημάδι Homans) και σφίγγοντας τη γάμπα για να προκαλέσει πόνο (σημάδι Pratt). Σήμερα, οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας συνήθως δεν βασίζονται στο αν υπάρχουν αυτά τα σημεία και συμπτώματα για να κάνουν τη διάγνωση ή να αποφασίσουν ότι έχετε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Πιθανές επιπλοκές

Η πνευμονική εμβολή είναι η κύρια επιπλοκή της DVT. Με συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια, είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Τις περισσότερες φορές οι πνευμονικές εμβολές προέρχονται από τα πόδια.

Επίσης, μεταφλεβικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Το προσβεβλημένο πόδι ή χέρι μπορεί να γίνει χρόνια πρησμένο και επώδυνο με αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και σχηματισμό έλκους γύρω από το πόδι και τον αστράγαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα των επιφανειακών θρόμβων αίματος;

Οι θρόμβοι αίματος στο σύστημα των επιφανειακών φλεβών (εκείνων που είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος), εμφανίζονται συχνότερα λόγω τραύματος στη φλέβα, το οποίο προκαλεί τη δημιουργία ενός μικρού θρόμβου. Η φλεγμονή της φλέβας και του περιβάλλοντος δέρματος προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με οποιοδήποτε άλλο είδος φλεγμονής, για παράδειγμα:

  • Ερυθρότητα
  • Ζεστασιά στο σημείο
  • Τρυφερότητα
  • Πρήξιμο

Συχνά μπορεί να αισθανθείτε τη φλέβα ως ένα “σταθερό, παχύ κορδόνι”. Μπορεί να υπάρχει φλεγμονή που ακολουθεί την πορεία μέρους της φλέβας του ποδιού. Αν και υπάρχει φλεγμονή, εντούτοις δεν υπάρχει μόλυνση.

Οι κιρσοί μπορεί να προδιαθέσουν σε επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν οι βαλβίδες των μεγαλύτερων φλεβών στο επιφανειακό σύστημα καταρρέουν, γεγονός που επιτρέπει στο αίμα να κολλήσει και να προκαλέσει διόγκωση των φλεβών και παραμόρφωση ή στρέβλωση. Οι βαλβίδες αποτυγχάνουν όταν οι φλέβες χάνουν την ελαστικότητά τους και τεντώνονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ηλικία, παρατεταμένη ορθοστασία, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη και γενετικούς παράγοντες.

Πηγή: medicinenet.com