ΥΓΕΙΑ

Ποιους τύπους καρκίνου προκαλεί ο HPV: Τι συμπτώματα παρουσιάζει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας κοινός ιός. Συνήθως εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο κατά την επαφή δέρμα με δέρμα.

Ποιους τύπους καρκίνου προκαλεί ο HPV: Τι συμπτώματα παρουσιάζει
Bigstock

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι (στελέχη) του HPV. Οι περισσότερες λοιμώξεις από τον HPV δεν προκαλούν συμπτώματα ή προβλήματα υγείας, επομένως μπορεί να μην γνωρίζετε εάν έχετε τον ιό. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι HPV προκαλούν καρκίνο ή μη φυσιολογικές αναπτύξεις που μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο. Αυτές οι αναπτύξεις ονομάζονται προκαρκινικές βλάβες.

Επειδή ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε εξαρχής τον ιό και πώς να αποτρέψετε τον καρκίνο μετά από λοίμωξη από τον HPV.

Ποιοι τύποι καρκίνου προκαλούνται από τον HPV

Η έρευνα συνδέει αυτούς τους τύπους καρκίνου με τον HPV:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο HPV προκαλεί σχεδόν όλους τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας. Περίπου το 70% των εν λόγω καρκίνων προκαλείται από τον HPV-16 ή τον HPV-18. Ωστόσο, οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV των γεννητικών οργάνων δεν προκαλούν καρκίνο. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες με HPV.
  • Καρκίνος του στόματος: Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος και της γλώσσας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του στοματοφάρυγγα (το μεσαίο τμήμα του λαιμού, από τις αμυγδαλές μέχρι την άκρη του φωνητικού κουτιού). Αυτοί οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον HPV αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.
  • Άλλοι καρκίνοι: Ο HPV συνδέεται επίσης με λιγότερο συχνούς καρκίνους. Αυτοί είναι ο καρκίνος του πρωκτού, του πέους, του κόλπου και του αιδοίου.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω HPV

Πολλοί τύποι HPV δεν έχουν συμπτώματα. Για τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές, υπάρχει ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου HPV που μπορεί να ανιχνεύσει τα στελέχη του ιού που συνδέονται συχνότερα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας λαμβάνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο. Αυτό το δείγμα ελέγχεται από παθολόγο. Το τεστ HPV μπορεί να γίνει μόνο του ή μαζί με τεστ Παπανικολάου. Το τεστ Παπανικολάου αναζητά τυχόν μη φυσιολογικές αλλαγές στο δείγμα κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Συχνά και τα δύο τεστ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο δείγμα.

Όλες οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους σχετικά με το τεστ HPV. Δεν υπάρχει συνιστώμενο αντίστοιχο τεστ για άνδρες.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του HPV; Πώς εξαπλώνεται;

Οι περισσότεροι τύποι HPV προκαλούν τα κοινά κονδυλώματα. Αυτά μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα και συχνά βρίσκονται στα χέρια και τα πόδια. Είναι μεταδοτικά και μεταδίδονται με την αφή, αλλά δεν προκαλούν καρκίνο.

Περίπου 40 τύποι HPV ονομάζονται “HopV των γεννητικών οργάνων”. Ο HPV των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται με την επαφή με το δέρμα, συνήθως κατά τη διάρκεια του κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ. Είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο HPV των γεννητικών οργάνων μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε μέρος της γεννητικής περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του αιδοίου, μέσα στον κόλπο ή το πέος. Μπορεί επίσης να μολύνει τον πρωκτό και ορισμένες περιοχές του κεφαλιού και του λαιμού.

Ορισμένοι τύποι HPV των γεννητικών οργάνων προκαλούν κονδυλώματα που ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα και αριθμό. Αυτοί οι ιοί σπάνια οδηγούν σε καρκίνο. Οι συνήθεις τύποι HPV τέτοιου χαμηλού κινδύνου είναι οι HPV-6 και HPV-11.

Άλλοι τύποι HPV είναι γνωστοί ως HPV υψηλού κινδύνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας μπορεί συχνά να απαλλαγεί μόνο του από αυτήν τη μόλυνση. Αλλά μερικά άτομα έχουν μια μόνιμη μόλυνση. Με την πάροδο του χρόνου, η μόλυνση μπορεί να μετατρέψει τα φυσιολογικά κύτταρα σε προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο.

Πηγή: cancer.net