ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το αποσμητικό να προκαλέσει καρκίνο;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αποσμητικού ή/και αντιιδρωτικού με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Μπορεί το αποσμητικό να προκαλέσει καρκίνο;
Bigstock

Αποσμητικά και καρκίνος: Τι δείχνουν οι έρευνες

Έχουν γίνει εκτενείς μελέτες για την πιθανή συσχέτιση μεταξύ καρκίνου του μαστού και χρήσης αποσμητικών; Όχι ακριβώς. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία περιγράφει αυτές τις έρευνες ως “περιορισμένες”.

Όμως τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών ΔΕΝ έδειξαν καμία σαφή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αποσμητικών ή/και αντιιδρωτικών και καρκίνου του μαστού. Οι ογκολόγοι δρ. Chirag Shah και δρ. Tiffany Onger, συνεργάτιδες της Cleveland Clinic, τονίζουν και οι δύο αυτό το σημείο:

“Παρακαλώ αισθανθείτε άνετα να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε αποσμητικό θέλετε να χρησιμοποιήσετε”, λέει χαρακτηριστικά η δρ. Onger.

Τι περιέχει το αποσμητικό;

Πιθανότατα δεν έχετε κάτσει να διαβάσετε την λίστα συστατικών στο αποσμητικό ή το αντιιδρωτικό σας. Αλλά αν το κάνατε, πιθανότατα θα βρείτε μερικές πιθανές χημικές τοξίνες όπως:

  • Parabens: Αυτά τα συντηρητικά που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα και να διαταράξουν τη φυσική παραγωγή ορμονών του σώματός σας.
  • Triclosan: Το triclosan έχει ταξινομηθεί ως φυτοφάρμακο, αλλά η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων το έχει καταστήσει κοινό συστατικό σε αντιβακτηριακά σαπούνια, οδοντόκρεμες, μακιγιάζ και πολλά άλλα.
  • Φθαλικές ενώσεις: Είναι πλαστικοποιητές και υπάρχουν σε πολλά οικιακά αντικείμενα, αν και ορισμένα προϊόντα που περιέχουν φθαλικές ενώσεις έχουν αφαιρεθεί από τα ράφια των καταστημάτων για την ασφάλεια των καταναλωτών.
  • Προπυλενογλυκόλη: Είναι γνωστή για τη χρήση της σε αντιψυκτικά. Παγκόσμιοι οργανισμοί την έχουν κρίνει ασφαλή για χρήση σε καθημερινά τρόφιμα, φάρμακα και καλλυντικά.

Δεδομένης της αυξημένης προσοχής στα χημικά και τον κίνδυνο καρκίνου, αυτός είναι ένας κατάλογος που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους. Όμως, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, καμία οριστική μελέτη δεν έχει συνδέσει τις χημικές ουσίες στα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά με τον καρκίνο του μαστού.

Τι ξέρουμε σχετικά με το αλουμίνιο στα αντιιδρωτικά

Υπάρχει ένα άλλο συστατικό στα αντιιδρωτικά -το αλουμίνιο- που τραβάει την μεγαλύτερη προσοχή, όσον αφορά συζητήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το αλουμίνιο συνήθως δεν περιέχεται σε απλά αποσμητικά.

Η ένωση αλουμινίου στο αντιιδρωτικό λειτουργεί για να “φράζει” τους αγωγούς ιδρώτα στις μασχάλες, έτσι ώστε ο ιδρώτας να μην φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό εμποδίζει τα ενοχλητικά σημάδια ιδρώτα στο ρούχο.

Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό το ίχνος αλουμινίου μπορεί να έχει αποτελέσματα παρόμοια με τα οιστρογόνα, εάν απορροφάται από το δέρμα σας σε καθημερινή βάση. Μελέτες λένε ότι τα οιστρογόνα μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

"Όμως τίποτα δεν έχει δείξει ότι το αλουμίνιο στα αντιιδρωτικά παράγει αποτελέσματα παρόμοια με οιστρογόνα ή προκαλεί καρκίνο του μαστού", δηλώνει η δρ. Shah.

Γιατί δεν μπορείτε να φοράτε αποσμητικό κατά την μαστογραφία;

Ένας άλλος παράγοντας στη θεωρία του αποσμητικών και καρκίνου είναι ο εξής: Όποια κάνει μαστογραφία καλείται πολλές φορές να μην φοράει αποσμητικό ή αντιιδρωτικό.

Αλλά ο λόγος γι' αυτό δεν έχει καμία σχέση με κάποιο πιθανό κίνδυνο καρκίνου. Απλά τα σωματίδια αλουμινίου από τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά μπορεί να εμφανιστούν ως λευκές κηλίδες στις εικόνες μαστογραφίας και αυτό να περιπλέξει την αξιολόγηση.