ΥΓΕΙΑ

Μετεγχειρητικές επιπλοκές: Τι πρέπει να κάνετε πριν το χειρουργείο για να τις μειώσετε

Οι άνθρωποι που κάνουν συγκεκριμένο αριθμό βημάτων καθημερινά, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα όμως, μειώνουν και τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Μετεγχειρητικές επιπλοκές: Τι πρέπει να κάνετε πριν το χειρουργείο για να τις μειώσετε

Οι πιθανότητες επιπλοκών εντός 90 ημερών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο μειώθηκαν στο μισό εάν ένας ασθενής έκανε περισσότερα από 7.500 βήματα την ημέρα πριν από το χειρουργείο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτές οι μετεγχειρητικές επιπλοκές εμφανίζονται συνήθως μετά την επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι.

Περίπου το 30% των ασθενών υποφέρουν από αυτά τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μόλυνση, θρόμβους αίματος και επιπλοκές πληγών.

Οι χειρουργοί μπορούν ήδη να προβλέψουν καλύτερα τον κίνδυνο ενός ατόμου αν γνωρίζουν ότι έχει προβλήματα υγείας όπως διαβήτη.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κολλέγιο του Γουισκόνσιν ανέλυσαν δεδομένα για 475 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα All of Us Research των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη σχέση του τρόπου ζωής, της βιολογίας και του περιβάλλοντος σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χρησιμοποίησαν μετρητή χειρός που κατέγραφε τα καθημερινά τους βήματα.

Ο αριθμός των ημερήσιων βημάτων που καταγράφηκαν, χρησίμευσε ως δείκτης για τη σωματική δραστηριότητα.

Τα βήματα καταγράφηκαν μήνες ή χρόνια πριν από την επέμβαση. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι περίπου το 12,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασαν μετεγχειρητική επιπλοκή.

Οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκής μέσα στις πρώτες 30 ημέρες μετά το χειρουργείο, ήταν 45% λιγότερες για όσους περπατούσαν τακτικά συγκριτικά με εκείνους που έκαναν λιγότερα από 7.500 καθημερινά βήματα.

«Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μπορεί να βελτιώσει τον μετεγχειρητικό κίνδυνο, ενώ μακροπρόθεσμα είναι μια συνήθεια που ωφελεί την υγεία, επομένως η αύξησή της είναι ευεργετική για πολλούς λόγους», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, στη Βοστώνη.

Πηγή: healthday.com